Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Šole se vsako leto prijavijo v šolsko shemo.
Naša šola se je v projekt vključila v šolskem letu 2013/2014.

Razdeljevanje sadja oziroma zelenjave v tekočem šolskem letu poteka enkrat tedensko, in sicer ob četrtkih, kar je ustrezno označeno tudi na šolskem jedilniku.

Prehranske navade se oblikujejo v otroštvu, vzgojno-izobraževalne ustanove, kjer se izvaja šolska shema, pa imamo pri tem velik pomen. Šolska shema naj bi pripomogla k ustavitvi naraščanja pojava prekomerne teže in debelosti pri otrocih, ki sta eden od večjih dejavnikov tveganja za bolezni sodobnega časa.

Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi pa povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

V šolskem letu 2023/2024 so učenci in učenke od 1. do 9. razreda skupaj z razredniki na centralni in podružnični šoli izdelovali plakate o uporabnosti različnih vrst sadja in zelenjave. Zanimivi in izvirni plakati so razstavljeni v avli šole. Projekt je na šoli zelo dobro sprejet.

 

Več o izvajanju in pomenu Šolske sheme (ŠS) si lahko preberete na spletni strani https://www.gov.si/teme/solska-shema-sadja-zelenjave-in-mleka/.

 

Koordinatorica projekta: Irena Tehovnik

 

Podružnična šola Javorje

Centralna šola Poljane

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 1)