»Nedopustno je sprevračanje tragedije holokavsta, ki je brez primere. Moramo se ga spominjati, s sramom in studom, tako dolgo kot bo obstajal človeški spomin. Samo s pomnenjem bomo izkazali primerno spoštovanje vsem žrtvam. Milijoni nedolžnih Židov in ostalih manjšin je bilo umorjenih na nepredstavljivo barbarski način. Nikoli ne smemo pozabiti teh mož, žena in otrok ter njihove agonije.«

(Nagovor generalnega sekretarja ZN Kofija Annana, 27. januar 2006)

27. januar je za vsakoletni svetovni dan spomina na žrtve holokavsta izbran kot dan zloma in prekinitve holokavsta. Na ta dan leta 1945 je ruska Rdeča armada osvobodila največje nacistično taborišče smrti Auschwitz – Birkenau na Poljskem.

Letos smo se na OŠ Poljane v oddelku podaljšanega bivanja pridružili vseslovenski akciji izdelovanja papirnatih ladjic iz odpadnega papirja. Dijaki Srednje ekonomske šole Maribor so pričeli z akcijo izdelovanja papirnatih ladjic za žrtve holokavsta, ki jo bodo končali marca letos na svetovni dan boja proti genocidu.

Cilj je izdelati šest milijonov papirnatih ladjic za šest milijonov žrtev holokavsta – to je ideja, ki je pred dvema mesecema navdahnila mariborske dijake.

Glavno poslanstvo izdelovanja ladjic se sicer skriva v spominu na žrtve, ki niso imele pravice soodločanja in so bile tako ali drugače zatirane.

Ideja je že zdavnaj presegla zidove mariborske srednje ekonomske šole, saj ladjice že izdelujejo tudi v vrtcih, osnovnih šolah in domovih za ostarele po vsej Sloveniji, pa tudi v Nemčiji in Azerbajdžanu. Akcija bo zaključena marca letos na svetovni dan boja proti genocidu.

Papirnate ladjice bodo na koncu stehtali in pretvorili v temu primerno vsoto finančnih sredstev, ki bodo namenjena pomoči potrebnim otrokom v Indiji.

Teja Podgrajšek, koordinatorica UNESCO dejavnosti

ladjice

 

DSC02578 DSC02579 DSC02580 DSC02581 DSC02582

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)