Iz poslanice generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov, Antónia Guterresa, ob dnevu človekovih pravic

“Vsi ljudje se rodijo svobodni ter imajo enako dostojanstvo in pravice.”

Ikonična začetna poved Splošne deklaracije človekovih pravic je danes enako pomembna kot ob sprejetju pred 75 leti. Splošna deklaracija je zemljevid, ki pomaga končati vojne, zaceliti delitve in spodbujati življenje miru ter dostojanstva za vse.

  • Toda svet izgublja tla pod nogami. Konflikti so prepogosti. Revščina in lakota naraščata. Neenakosti se poglabljajo. Podnebna kriza je kriza človekovih pravic, ki najbolj škodi prav najbolj ranljivim.
  • Enakost spolov ostaja oddaljen sanjski cilj, reproduktivne pravice žensk pa se potiskajo v ozadje.
  • Danes je bolj kot kdaj koli pomembno spodbujati in spoštovati vse vrste človekovih pravic, ki nas varujejo – socialne, kulturne, ekonomske, civilne in politične.
  • Splošna deklaracija kaže pot k skupnim vrednotam in pristopom, ki lahko pomagajo rešiti napetosti ter ustvariti varnost in stabilnost, ki ju svet nujno potrebuje.
    Hkrati ob dnevu človekovih pravic pozivam ljudi po svetu, da vsak dan spodbujajo in spoštujejo človekove pravice, in sicer za vsakogar in povsod.

Vir: https://unis.unvienna.org/unis/sl/pressrels/2023/unissgsm1372.html (pridob. 10. 12. 2023)

 

Iz poslanice varuha človekovih pravic, Petra Svetine, ob mednarodnem dnevu človekovih pravic,
10. decembru

Solidarnost je predvsem odnos s človekom v stiski. Je empatija, srčnost, pravičnost, odgovornost drug za drugega in zaščita sočloveka. Odgovornost za to imajo država in posamezniki, enačaj obeh odgovornosti pa je spoštovanje dostojanstva.

  • Imamo odgovornost, da presežemo ustaljene vzorce, ki smo jih gradili skozi daljše obdobje, saj lahko zgolj tako uspešno prebrodimo obstoječe krize in tudi nove, ki jih v prihodnosti verjetno ne bo manjkalo.
  • Albert Einstein je modro dejal, da težav, s katerimi se srečujemo danes, ne moremo rešiti z enakim razmišljanjem, ki nas je privedlo do njih. Tudi to odgovornost imamo. Da ustaljene vzorce, ki smo jih gradili skozi daljše obdobje, morda presežemo. Da presežemo delitve in nesoglasja in se ponovno povežemo kot skupnost. Zgolj tako bomo lahko uspešno prebrodili obstoječe krize in tudi nove, ki jih v prihodnosti žal verjetno ne bo manjkalo.
  • »Vse je v naših rokah.« Pomenljiva kretnja lanskega leta po izboru Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. Da, vse je v naših rokah. Vsak korak, vsaka odločitev, vsak naš odziv. Priložnost, da kaj spremenimo na boljše, imamo tukaj in zdaj. Na tej poti pa moramo poskrbeti, da nikogar ne bomo pustili zadaj. »Ker, če daš, nekdo ima.«

Vira:

https://www.varuh-rs.si/sporocila-za-javnost/novica/poslanica-varuha-clovekovih-pravic-ob-mednarodnem-dnevu-clovekovih-pravic-10-decembru/ (pridob. 10. 12. 2023)

https://www.sta.si/3245321/varuh-svetina-pred-mednarodnim-dnevom-clovekovih-pravic-poudaril-pomen-solidarnosti (pridob. 10. 12. 2023)

 

 

                 

 

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)