Izteka se leto 2023, ki nam bo v spominu ostalo tudi kot Tavčarjevo leto.

Osnovna šola Poljane je ponosna, da deluje v kraju, kjer se je naš veliki rojak rodil, ter da imamo tudi Tavčarjev dvorec na Visokem na dosegu roke. Ivan Tavčar je rdeča nit likovnih in literarnih del, ki nastajajo pri pouku, je vir raznolikih tem, iz katerih izhajajo učenci, ko oblikujejo turistične in raziskovalne naloge, njegova dela so iztočnice za šolske prireditve …

Na srednjem hodniku šole smo učenci in učitelji pripravili razstavo ob zaključku Tavčarjevega leta. Razstavljena so dela naših učenk in učencev.
Veliko je likovnih izdelkov, nastalih po motivih Ivana Tavčarja in vsebin njegovih del – mnoga izmed njih so bila nagrajena in razstavljena na likovnem natečaju Tavčarjevo leto, ki ga je razpisala Osnovna šola Ivana Tavčarja Gorenja vas. Preberete lahko številna literarna dela – tako iz prejšnjih let kot tudi tista, ki so sodelovala na literarnem natečaju naše šole Zemlja domača ni prazna beseda. Razstavljeni so plakati, ki so jih učenci oblikovali ob branju Visoške kronike ter v okviru literarno-filmskega popoldneva s Cvetjem v jeseni. Ogledate si lahko tudi fotografije, na katerih je prikazana razlika med izvirnim filmom Cvetje v jeseni iz leta 1973 in prenovljeno različico filma iz leta 2012. Nekaj fotografij smo pa smo si izposodili iz raziskovalne naloge Gibljive slike Ivana Tavčarja v Poljanah in okolici, s katero sta leta 2016 takratni učenki Lea Potočnik in Urška Jesenko dosegli zlato priznanje na državni ravni.

Vabljeni, da si ob obisku naše šole razstavo ogledate v živo.

 

Razstava na šolskem hodniku

Izvirnik (1973) in prenova (2012) celovečernega filma Cvetje v jeseni

Raziskovalna naloga (2016) Gibljive slike Ivana Tavčarja v Poljanah in okolici –
primerjava lokacij snemanja (Ravbarski cesar, Ljubezen nam je vsem v pogubo, Cvetje v jeseni)

(Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1)