Lanskega oktobra so naši učenci v predavanju Jane Dular spoznavali vzhodno Afriko, tokrat pa nas je 24. januarja obiskal predavatelj Matic Lah, ki nas je popeljal na severozahodni del te celine – v Maroko.

Matic Lah

Gospod Matic Lah je zaposlen v agencij CHAR POTOVANJA kot vodič.  Tisti, ki so že potovali z njim, pravijo, da je kot vodič in človek enkraten, saj poleg znanja, ki ga ima o državah, po katerih vodi popotnike, zelo pozitivno deluje na skupino in ustvarja prijetno vzdušje. Svet je začel spoznavati že zelo zgodaj, saj se je ko sedemnajstletnik podal na tridedensko potovanje po Evropi z denarjem, ki ga je sam zaslužil. Kasneje je prepotoval velik del Bližnjega vzhoda in se za dalj časa ustavil v Indiji. Glede na to, da veliko Maročanov govori francosko, Matic prav s svojim dobrim znanjem francoščine in angleščine uspešno usklajuje popotovanje po tej deželi.

Učencem je na preprost in zanimiv način predstavil naravne in kulturne značilnosti Maroka, razlike med bogatimi in revnimi, na kratko opisal islam in tudi spore, ki se med različnimi skupinami odvijajo v Maroku. Še posebej pa se Matic zanima za revne Maročane, tiste, ki se komaj preživljajo, ki živijo v odročnih predelih države. Njihova domovanja so borna, boj za preživetje trd. Prav takšne ljudi Matic večkrat obišče ter jim pomaga, podari jim tudi nekaj denarja.

Predavanje gospoda Matica Laha je bilo še en kamenček v mozaiku seznanjanja naših učencev z drugim svetom, z drugačnim življenjem, z drugo vero in kulturo, s pravo revščino − skratka z drugačnostjo. Tako si širijo obzorja, spoznavajo različnost ter krepijo tisto, česar v današnjem svetu resnično primanjkuje − strpnost in posluh za sočloveka.

 DSCN2696 DSCN2701 DSCN2704 DSCN2711 DSCN2713 DSCN2714 DSCN2716 DSCN2718 DSCN2719

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)