Našo šolo že nekaj let obiskujeta slepi učenki Patricija Raztresen in Maja Košir Habjan, obe iz Škofje Loke. V tem šolskem letu je Patricija učenka 8. razreda, Maja pa učenka 6. razreda.

Še preden smo v šolskem letu 2009/2010 v 4. razred sprejeli Patricijo, se je celoten kolektiv v sodelovanju z Zavodom za slepo in slabovidno mladino začel izobraževati na področju poučevanja slepih in slabovidnih otrok. Spoznavali smo psihološke značilnosti slepih in slabovidnih, metode in didaktične pripomočke za poučevanje, njihov način dojemanja sveta, njihovo čustvovanje in sprejemanje samih sebe. Odprl se nam je nov, do tedaj nepoznan svet. Vse našteto je pripomoglo k boljšemu razumevanju slepih, obogatilo in razširilo pa je tudi naša obzorja.

Učitelji, ki poučujejo slepi učenki, so se izobraževali na svojih predmetnih področjih, hišnik je poskrbel za vse potrebne oznake na hodnikih in stopnišču, vrata šolskih prostorov so dobila napise v brajevi pisavi, kasneje je Lions klub iz Škofje Loke naši šoli namenil sredstva za nakup prenosne delovne mize za slepo učenko.

Ko je čez dve leti v našo šolo prišla še Maja, smo bili s posebnostmi poučevanja slepih torej že dobro seznanjeni.

Ves čas se trudimo, da bi Patriciji in Maji čim bolj naravno približali svet, v katerem živimo. Učne vsebine sproti prirejamo njunim potrebam. Konec leta 2013 pa smo naredili še korak dlje.

Že dalj časa so učitelji v okviru aktiva matematikov razmišljali, kako bi jima olajšali delo pri geometriji. Tako se je porodila ideja za pripomoček, s katerim bi Patricija in Maja enostavneje risali vzporednice in pravokotnice ter risali pod kotom. Osnutku je prvo podobo dal hišnik Filip Plestenjak, ki je izdelal prototip. Končni izdelek pa je nastal v Šolskem centru Škofja Loka, kjer so ga so pod skrbnim vodstvom Matjaža Luznarja izdelali bodoči kovinarji in mizarji.

V veliko veselje vseh sta Patricija in Maja v predprazničnih dneh pripomoček prevzeli v uporabo iz rok Matjaža Luznarja.

Veseli smo, da smo v sodelovanju zaposlenih šole ter zaposlenih in dijakov Šolskega centra Škofja Loka slepima učenkama približali tudi svet geometrija .

Šolskemu centru Škofja Loka  pa gre velika zahvala za izdelavo pripomočkov, ki so jih učenkama tudi podarili.

DSCN2406

DSCN2411

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)