OŠ Poljane in OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas sta v četrtek, 26. oktobra 2023, pripravili slovesnost ob zaključku likovnega in literarnega natečaja, s katero sta se vključili v niz praznovanj v »Tavčarjevem letu«. Med kulturnim programom so podelili diplome, priznanja in nagrade najboljšim ustvarjalcem in njihovim mentorjem ter odprli razstavo v galeriji osnovne šole v Gorenji vasi, hkrati pa pripravili še spletno galerijo.

Državni likovni natečaj z naslovom »Tavčarjevo leto« je razpisala OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas, literarni natečaj »Zemlja domača ni prazna beseda« pa OŠ Poljane. Obe šoli sta zbirali prispevke od aprila do konca junija 2023, torej v lanskem šolskem letu. Povezali sta se z Občino Gorenja vas – Poljane in Kulturno umetniškim društvom Trata.

 

LITERARNI NATEČAJ »ZEMLJA DOMAČA NI PRAZNA BESEDA«
Osnovna šola Poljane

Literarni natečaj je bil razpisan marca 2023, namenjen pa je bil besednim ustvarjalcem Poljanske in Selške doline ter Škofje Loke, in sicer za naslednje kategorije: učenci 8. in 9. razreda OŠ, dijaki in odrasli.

Na razpis se je odzvalo 12 učenk iz treh osnovnih šol (Osnovna šola Ivana Tavčarja Gorenja vas, Osnovna šola Žiri, Osnovna šola Poljane) pod vodstvom petih mentoric, svoja dela so poslali tudi trije odrasli avtorji.
V kategoriji dijaki nismo prejeli nobenega prispevka.

Literarna dela je vrednotila strokovna komisija v sestavi Bernarda Buh, Barbara Levstek in Bernarda Pintar. Izbrali so po tri najboljša besedila med osnovnošolskimi in odraslimi ustvarjalci.

 

NAGRADE IN UTEMELJITVE

 

UČENKE 8. in 9. razreda OŠ

 

1. mesto
MIRJAM BOŽNAR, OŠ Poljane, 9. razred: Zemlja domača ni prazna beseda
Mentorica: Bernarda Pintar

UTEMELJITEV
Mirjam Božnar, v lanskem šolskem letu učenko 9. razreda, so v razmišljanje o Tavčarjevem in lastnem odnosu do domače zemlje usmerile naravne katastrofe, s katerimi je narava že v prvi polovici leta kazala svojo moč, hkrati pa tudi nemoč ljudi – februarski potres v Turčiji in uničujoči majski plazovi med Šentiljem in Ormožem. Tavčarjeve misli o domači zemlji je povezala z razmerami v svetu in pri nas, njene besede pa vsekakor držijo tudi po avgustovski povodnji.

2. mesto
MANCA FRAS, OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas, 8. razred: ZEMLJA DOMAČA NI PRAZNA BESEDA
Mentorica: Andreja Uršič

UTEMELJITEV
Osmošolka Manca Fras se je kot prvoosebna pripovedovalka poistovetila z Ivanom Tavčarjem in zgoščeno predstavila njegovo življenjsko pot, cilje, radosti pa tudi osebne pretrese. Osredotočila se je na pisateljevo ljubezen do zemlje, domačih krajev in ljudi, saj prav iz tega izvira vsebina njegovih najlepših del.

3. mesto
EMA KREK in SIMA RUPAR, OŠ Poljane, 8. razred: ZEMLJA DOMAČA NI PRAZNA BESEDA
Mentorica: Barbara Levstek

UTEMELJITEV
Učenki 8. razreda Ema Krek in Sima Rupar sta svoje občutenje domače zemlje ujeli v ritem in verze pesmi, ki nežno in pomirjujoče predstavi naravne lepote, sredi katerih živita.

 

ODRASLI

 

1. mesto
MARIJA KNAFELJ: Ni prazna besida . . .

UTEMELJITEV
Gospa Marija Knafelj je v pesmi, zapisani v poljanskem narečju, naslikala Tavčarjeve rojstne kraje in se osredotočila na visoško posestvo, na katerem Ivan Tavčar skupaj s Poljanci lahko spremlja vse izboljšave in napredek, ki smo mu priča v zadnjih letih, ko Dvorec Visoko spet cveti. 

2. mesto
MINKA LIKAR: Zemlja domača

UTEMELJITEV
Gospa Minka Likar je v svojem prispevku predstavila zgodbo ostarelega Florjanovega Groge, posebneža in samotarja, ki je po smrti staršev še bolj izgubil stik z ljudmi in do pozne starosti obstal na svoji zemlji, v nekem prejšnjem, patriarhalnem, predsodkov polnem času.

3. mesto
FRANC TEMELJ: Intervju

UTEMELJITEV

Gospod Franc Temelj o domači zemlji razmišlja drugače kot Ivan Tavčar. V obliki intervjuja predstavi zgodbo človeka, mornarja, popotnika, ki na domači zemlji nima obstanka in pravi, da je njegov dom tam, kjer živi – včasih tu, včasih tam.

 

Vse nagrajene literarne prispevke lahko preberete TU.

 

*************************************************************************

 

LIKOVNI NATEČAJ »TAVČARJEVO LETO«
Osnovna šola Ivana Tavčarja Gorenja vas

Likovni natečaj je bil razpisan marca 2023, in sicer kot državni natečaj za učence od 1. do 9. razreda. Do konca šolskega leta so prejeli 245 slik iz različnih koncev Slovenije.

Likovna dela je vrednotila komisija v sestavi Jana Rojc, Tina Marovt, Silva Karim in Marjeta Kepec. Za razstavo so izbrali 30 najboljših slik, ki so jih ustvarili učenci s pomočjo 12 mentorjev iz 7 šol.

 

NAGRADE IN UTEMELJITVE

 

1. mesto
IZABELA TREVEN, OŠ Poljane, 4. r.: Portret Ivana Tavčarja
Mentorica: Mihaela Žakelj Ogrin

UTEMELJITEV
Portret je izdelan v tehniki akvarela. Pravilna uporaba te tehnike je dokaj zahteven zalogaj celo za izkušene ustvarjalce. Avtorica je pri nanašanju barv ohranila zračnost in lahkotnost. Portret prikazuje resnega, izobraženega človeka, pri ozadju pa si je avtorica privoščila igrivost barvnih nanosov.

2. mesto
SARA MELANŠEK, OŠ Antona Aškerca Velenje, 6. r.: Figura v krajini
Mentorica: Jelka Repenšek

UTEMELJITEV
Kdo je dekle na sliki? Meditira ali je zgolj zasanjana? Je zaljubljena? Avtorica je figuro postavila v Poljansko dolino, v pisano krajino, takšno, kakršno ji je narekovala njena domišljija, takšno, kakršno si je po branju Tavčarjevih zgodb predstavljala. Priča smo razkošju zelenih in modrikastih barvnih nanosov, ki jih je avtorica samozavestno in sproščeno nanesla na slikovno ploskev.

3. mesto
MAKS PIVK, OŠ Poljane, 6. r.: Krajina
Mentorica: Mihaela Žakelj Ogrin

UTEMELJITEV
Avtor nam dokazuje, da se da s pomočjo tako preprostih sredstev, kot sta tuš in voda, prikazati neizmerne možnosti pripovedovanja. Njegov navdih je bilo Tavčarjevo besedilo, ki ga je na lasten način ilustriral. Z odnosi med različnimi odtenki sivin je dosegel vtis krajine, katere prostor se oddaljuje daleč, vse tja do Blegoša.

 

Slike si lahko ogledate v spletni galeriji na povezavi
https://www.artsteps.com/view/651d67bafb69ba1ad509f5f7/?currentUser

ali preko kode

 

Na Radiu Sora je bil 27. 10. 2023 predvajan prispevek o prireditvi (uredila Martina Kolenc Novak):
https://www.radio-sora.si/arhiv-oddaj/aktualno/62/4808

 

Posnetek zaključne prireditve, 26. 10. 2023 v avli Osnovne šole Ivana Tavčarja Gorenja vas
(snemanje Jure Kumer)

 

Fotogalerija zaključne prireditve
(fotografiranje Bojana Mihalič Stržinar in Barbara Tavčar)

(Skupno 346 obiskov, današnjih obiskov 1)