V času od 16. do 20. oktobra 2023 je potekal Teden lokalne hrane na Škofjeloškem. V okviru tega projekta smo bili s strani Razvojne agencije Sora povabljeni k ogledu lokalnih kmetij, drevesnic in vrtnarij. Na šolski jedilnik smo v tem času vsak dan vključili živila lokalnih ponudnikov. V sredo, 18. 10. 2023, je v Dvorcu Visoko potekala okrogla miza z naslovom Lokalna hrana v javnih zavodih na Škofjeloškem.

Na dogodku so o pomenu lokalne hrane spregovorili:

  • župani Škofjeloškega,
  • strokovnjakinja za zdravo prehranjevanje, klinična dietetičarka Andreja Širca Čampa,
  • predstavnici javnih zavodov in lokalnih ponudnikov. 

Chef Uroš Štefelin je predstavil dosedanje sodelovanje z javnimi zavodi in pripravil nekaj jedi, primernih za umestitev na jedilnike vrtcev, šol in doma starostnikov.

V okviru ur izbirnega predmeta Sodobna priprava hrane in vrtnarskega krožka smo si v sredo, 18. 10. 2023, v popoldanskem času ogledali ekološko kmetijo Pr’ Martinšk’ v Železnikih.

 

Irena Tehovnik

 

Vtisi učencev

V sredo, 18. 10. 2023, smo se v okviru izbirnega predmeta Sodobna priprava hrane odpravili na kmetijo Pr’ Martinšk’ v Martinj Vrhu. Tam so nam najprej razložili, s čim se ukvarjajo, nato pa so nam pokazali, kako se speče kruh. Ko smo si to ogledali, pa smo šli ven in hranili koze. Po ogledu kmetije smo se vrnili v hišo, kjer nas je čakala slastna pica. Jedli smo pico, vmes pa opazovali, kako so dali v krušno peč peči kruh. Ko je bil kruh pečen, je vsak izmed nas dobil slasten hlebček kruha za domov. Bilo je super.

Ema Dolenc in Anita Tratnik, 7. a

 

Izlet na kmetijo Pr’ Martinšk’ je bil zelo zabaven. Najprej nas je čakala vožnja do Železnikov.
Ko smo prišli na kmetijo, so nam predstavili kmečko življenje in delo. Pokazali so nam, kako se peče kruh. Povedali so nam tudi, da kruh vozijo tudi v Poljane. Sledila je pica, ki je bila zelo dobra. Pokazali so nam živali. Kasneje smo šli na sprehod. Ko smo prišli nazaj, so nam dali vsakemu svoj hlebec kruha, ob katerem so se ti cedile sline.
Izlet je bil popoln. Veliko smo se zabavali, jedli in se imeli fino. 

Lovro Tušek in Andraž Šubic, 7. a

 

(Skupno 186 obiskov, današnjih obiskov 1)