Vir: https://www.gov.si/novice/2023-10-13-16-oktober-je-svetovni-dan-hrane/ (15. 10. 2023)

 

16. oktobra je bila v okviru Združenih narodov  ustanovljena Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO (Food and Agriculture Organization). Zato na ta dan praznujemo SVETOVNI DAN HRANE.

Letošnja tema svetovnega dneva hrane je
″Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.″

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu hrane poudarja pomen vode za življenje in hrano ter prehranjevanje.

Voda je omejena, vendar je neskončno dragocen naravni vir. Brez nje ne bi bilo ne hrane in ne življenja. Le malo je krajev na Zemlji, kjer je voda dostopna v zadostnih količinah za potrebe ljudi. Razpoložljivost, odsotnost ali pomanjkanje vode so zaznamovali celotno zgodovino človeštva in je še vedno ena najbolj perečih težav. Ker naj bi svetovno prebivalstvo do leta 2050 doseglo več kot devet milijard, vprašanje preprečevanja lakote še nikoli ni bilo bolj aktualno. Za učinkovito soočanje z izzivi, povezanimi z vodo, je torej potrebno zagotoviti učinkovito porabo vode v kmetijsko-živilskih sistemih, poiskati primerne načine za ponovno uporabo odpadne vode, zaščititi vode in vodne prehrambne sisteme ter zagotoviti dostopno hrano za vsakogar.

Ali ste vedeli, da …

  • voda pokriva približno 71 % zemeljske površine;
  • je samo 2,5 % vode sveže, primerne za pitje, kmetijstvo in večino industrijskih rab;
  • so se sladkovodni viri na osebo v zadnjih desetletjih zmanjšali za 20 %, razpoložljivost in kakovost vode pa se slabšata zaradi desetletij nepravilne uporabe in upravljanja, prekomernega črpanja podzemne vode, onesnaževanja in podnebnih sprememb;
  • 2,4 milijarde ljudi živi v državah s pomanjkanjem vode;
  • približno 600 milijonov ljudi, ki so vsaj delno odvisni od vodnih prehranjevalnih sistemov za preživetje, trpi zaradi učinkov onesnaževanja, degradacije ekosistemov, netrajnostnih praks in podnebnih sprememb.

Primarna vloga izobraževanja celotne populacije o prehranskih vsebinah je ob družini zaupana tudi šoli. Osnovna prehranska znanja učenci pridobivajo v vseh razredih osnovne šole pri različnih dejavnostih in predmetih, najbolj pa pri pouku gospodinjstva in organizirani šolski prehrani.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate kratek videoposnetek z naslovom Voda – prava izbira:

https://www.youtube.com/watch?v=dqImrjUaUAk

 

Povzeto po:

 

Irena Tehovnik

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)