Ekskurzija na severno Primorsko je našim devetošolcem ponudila pogled v preteklost in se jim bo verjetno za vedno vtisnila v spomin. Preberite nekaj vtisov učenk in učencev.

V sredo, 11. 10., smo se odpravili na ekskurzijo. Odpeljali smo se na Primorsko, kjer smo si ogledali Kobariški muzej, Italijansko kostnico in Antonijev rov v Idriji.
Najprej smo se odpravili v Kobariški muzej, kjer smo si natančneje ogledali del 1. svetovne vojne oz. 12. ofenzivo, ki se imenuje tudi čudež pri Kobaridu. Vodička nas je popeljala tudi na krajši sprehod do Italijanske kostnice, kjer stoji cerkev sv. Antona, okoli katere stojijo spomeniki, na katerih so zapisana imena padlih vojakov. Na koncu pa smo se zapeljali še do Idrije – tam smo si ogledali Antonijev rov in življenje rudarjev v času delovanja rudnika.

Blažka Jesenko, 9. a

 

Obiskali smo muzej prve svetovne vojne v Kobaridu in Antonijev rov v rudniku živega srebra v Idriji.
Na izletu sem se imela zelo lepo. Med vožnjo z avtobusom sem videla veliko slikovite pokrajine.
V Kobariškem muzeju je bilo zelo zanimivo, najbolj zastrašujoča se mi je zdela črna soba, kjer smo si ogledali ranjene in mrtve vojake. Kljub temu pa je pritegnila mojo pozornost, ker mislim, da je prav, da vemo, kako grozne so vojne.
Najbolj od vsega mi je bil všeč Antonijev rov. Videla sem živo srebro, kako so ga kopali in izvedela veliko novih informacij in zanimivosti o rudniku.

Na koncu sem bila izčrpana, ampak bi z veseljem ponovila takšen izlet.

Kora Markelj, 9. b

 

11.oktobra smo se devetošolci ob pol osmih odpravili na ekskurzijo na vzhodni del naše Slovenije.
Na začetku smo se peljali do Kobarida, kjer smo si ogledali muzej 1. svetovne vojne. Muzej je bil zelo zanimiv, navezoval pa se je po večini na Soško fronto. Pri vhodu v muzej smo takoj opazili velik top in granato. Nato smo se v prvem nadstropju sprehodili skozi različne tematske sobe, kjer nam je vodič pripovedoval o dogajanju, ki je bilo predstavljeno v posamezni sobi.
Odšli smo skozi belo sobo, kjer je bilo prikazano trpljenje vojakov ter boj pozimi, ko so bile temperature zelo nizke ter zelo veliko snega (tudi do osem metrov). Krnska soba je namenjena predstavitvi začetka spopadov ob Soči po vstopu Italije v vojno. Soba zaledja pripoveduje o tem, da je zaledje soške fronte postalo pravo “mravljišče” sto tisočih vojakov in delavcev od Rombona do obale Tržaškega zaliva. Črna soba pa zaključuje pripoved o 29 mesecih bojevanja ob Soči. V črni sobi je bilo predstavljeno najtemačnejše obdobje konca soške fronte. V drugem nadstropju smo si ogledali zelo zanimivo animacijo ter kratek film na splošno o soški fronti.
Po ogledu tega muzeja smo se odpravili na kratek sprehod do cerkve sv. Antona, kjer je bilo pokopanih na tisoče vojakov.
Naprej smo se z avtobusom odpeljali v Idrijo. Tam smo prišli do muzeja, kjer smo si ogledali videoposnetek o tem, kako je dedek svojemu vnuku pripovedoval o delu v rudniku. Kasneje smo se razdelili v tri skupine, si nadeli čelade ter se odpravili v Antonijev rov. V rovu smo opazili različne kipe Ijudi, ki so prikazovali delo v rudniku včasih. V rudniku smo naleteli tudi na različne stroje ter se po stopnicah sprehodili kar 100 metrov pod zemljo. Ko smo z rudarjenjem končali, smo se odpravili domov.

Ekskurzija mi je bila zelo všeč, bila pa je tudi zelo zanimiva. Naučil sem se veliko novih stvari.

Lovro Kržišnik Dolenc, 9. b

 

V sredo smo se ob 7:30 odpravili na ekskurzijo. Najprej smo se skoraj dve uri vozili do Kobarida, nato pred muzejem 1. svetovne vojne pomalicali, šli na stranišče in nato začeli ogled muzeja. Imeli smo super vodičko, ki nam je vse podrobno razložila. Najbolj se mi je zdela zanimiva črna soba, v kateri so bile slike mrtvih ali ranjenih vojakov. Ogledali smo si tudi animacijo zavzetja Kobarida in kaverno. V muzeju bi spremenil edino to, da bi si lahko muzej še malo sami pogledali. Zanimivo pa je bilo to, da so vojaki tudi igrali nogomet.
Nato nas je vodička peljala do kostnice, kjer smo si jo ogledali, se tam tudi slikali in odšli do avtobusa, s katerim smo se peljali do Idrije. Med vožnjo smo nekateri učenci prebrali opis Kobarida, Idrije in Antonijevega rova. Ko smo prišli v Idrijo, smo najprej pomalicali, nato pa smo šli v stavbo, v kateri se začne Antonijev rov. Najprej smo pogledali video o rovu, nato pa se v treh skupinah odpravili v rudnik živega srebra. Bilo je zelo zanimivo. Predstavili so nam tudi nagajivega škrata Berkmandlca, ki je rudarjem rad ponagajal ali pa jim s trkanjem pokazal, kje naj kopljejo. Ko smo prišli iz rudnika, pa smo se z avtobusom odpravili proti šoli.

Ta ekskurzija se mi zdi najboljša od vseh.

Krištof Pisk, 9. a

 

(Skupno 144 obiskov, današnjih obiskov 1)