Temo letošnjega medresorskega projekta Teden umetnosti v šoli in vrtcu nakazuje njegov podnaslov – Srečanje umetnika in znanstvenika. Projekt se je odvijal v tednu med 22. in 28. majem 2023.
Teden umetnosti smo v Osnovni šoli Poljane zaznamovali z dvema razstavama in literarno-filmskim popoldnevom.

 

ŠPORT JE UMETNOST, KI SE POVEZUJE Z RAZLIČNIMI PODROČJI ZNANOSTI

Učenci 2. b razreda so od dneva slovenskega športa naprej veliko pogovarjali o različnih vrstah športa in nato ustvarjali razgibane kipe iz gline, konec maja pa so jih postavili na ogled. In kako šport povezuje znanost in umetnost? Gre za povezavo med biologijo, anatomijo, medicino, farmacijo in drugimi področji.

Učenci so pri delu uživali in takole razmišljali o povezanosti športa in umetnosti:
Lahko si umetnik v športu. Če nisi malce umetnika, potem boš težko normalno igral. Recimo v košarki ni vsak dober, ker moraš biti nadarjen in zato si tudi nekaj umetnika. (Filip Nastran, 2. b)
Recimo balet je umetnost, ker vložiš veliko truda, da sploh sestaviš ples. (Ian Dolenec, 2. b)
Šport je v resnici umetnost – prevali, elementi v gimnastiki, balet … To se mi zdi zato, ker nihče ne more narediti tako lepih prevalov, premetov, obratov in salt kot športni umetnik. Na koncu pa je nastop videti zelo lep. (Teodor Cankar, 2. b)
Šport in umetnost sta povezana tako, da se gibaš, da lahko športe rišeš … Preden igraš na glasbilo, se moraš razgibati, na primer – ogreti prste. Če so visoki toni in je skladba dolga, moraš imeti kondicijo. (Eva Jurčič, 2. b)
Moraš se veliko učiti, da lahko rišeš športe, delaš kipce. Moraš imeti mišice in potrpežljivost zato, da lahko počakaš, kdaj bo tvoj kip dokončan, kdaj se bo začel tvoj nastop in za to moraš biti tudi pogumen. (Anamari Novak, 2. b)

 

NARAVOSLOVJE IN OBLIKOVANJE

Učenci sedmih razredov so pri naravoslovju za projektno nalogo izdelali tridimenzionalne modele živali. Pri izdelavi so uporabljali različne materiale. Z modelom so sošolcem predstavili zunanjo in notranjo zgradbo živali. Učenci so povezali naravoslovno znanje o zunanji in notranji zgradbi živali z umetniško ustvarjalnostjo in inovativnostjo pri izbiri materialov.

Zapisi učencev o povezavi med umetnostjo in znanostjo:
Z modelom morskega ježka sem na zanimiv in barvit način prikazala resnično zgradbo morskega ježka. Pri izdelavi sem uporabila svojo iznajdljivost in občutek za estetiko, ob tem pa pokazala svoje poznavanje zgradbe morskega ježka iz naravoslovnega vidika.

Pri umetnosti in znanosti moraš biti natančen. Z modelom živali sem povezala svojo umetniško žilico in z znanjem pri naravoslovju. Bilo mi je všeč, ker sem se pri izdelavi modela sprostila.

Z modelom sem lažje predstavil zgradbo živali, ob njem so si sošolci lažje predstavljali zgradbo živali. Ob izdelavi modela sem res razmišljal, kako je zgrajen.

 

KNJIŽEVNOST, FILMSKA UMETNOST TER ZNANOST IN TEHNOLOGIJA

V tednu umetnosti smo si v tudi v povezavi s Tavčarjevim letom (100-letnica pisateljeve smrti) ogledali film, posnet po Tavčarjevi povesti Cvetje v jeseni, ki velja za enega najlepših slovenskih celovečernih filmov.
Na začetku smo pozornost posvetili povezavi med literarno in filmsko umetnostjo ter znanostjo in tehnologijo smo namenili uvodni del srečanja. Učenke in učenci so spoznali, kako poteka restavriranje starejših filmov, ki prenovljeni znova zaživijo pred nami. 

V izvirniku leta 1973 je bil film Cvetje v jeseni posnet na slabši 16-milimetrski filmski trak, ki ga je dodatno poškodovala povečava. 
Zaradi velike priljubljenosti, a slabše kakovosti slike in zvoka, je RTV Slovenija leta 2012 nadaljevanko in celovečerni film Cvetje v jeseni digitalizirala in restavrirala – obnovila s sodobnimi tehnološkimi postopki in orodji, ki omogočajo izjemne popravke filmske slike in zvoka v digitalnem okolju. S tem so začeli proces digitalizacije celotnega filmskega arhiva RTV.

 

Primerjava – prizor iz izvirnega filma (1973) in prenovljenega filma (2012)

 

Povezavi do dveh prejšnjih prispevkov o literarno-filmskem popoldnevu:
https://sola-poljane.splet.arnes.si/?p=31862
https://sola-poljane.splet.arnes.si/?p=32273

 

 

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)