Konec maja smo se s sedmošolci odpravili na obisk delovne organizacije Marmor Hotavlje. Tovarna letos praznuje tristoletnico obstoja oziroma ukvarjanja s kamnoseštvom. Učencem je bila ob tej priložnosti predstavljena zgodovina delovanja od začetkov pa do danes.  
Podjetje sodi med največje proizvajalce izdelkov iz kamna na svetu. Svoje izdelke in znanje prodajajo praktično po vsem svetu od Amerike, Savdske Arabije do Rusije. Posebej so specializirani za opremljanje luksuznih jaht.
V zadnjem času so zaradi visokih zahtev trga zelo posodobili tudi tehnologijo v proizvodnji. Veliko je NC (numerično krmiljenih) strojev, ki skrajšajo čas izdelave in izboljšajo kvaliteto izdelkov. Proizvodnja se je precej izboljšala tudi v smislu delovnih pogojev. Še vedno je treba opravljati tudi veliko finega ročnega dela za potrebe naročnikov.
Učenci so se tudi sami preizkusili v delavnici iz kamnoseštva. Dobili so vse potrebno orodje in obdelovance. Pri delu so zelo uživali.
Ker je podjetje naravnano na zahtevno tržišče, so zato potrebni številni in raznovrstni strokovni kadri. Učencem je bila predstavljena široka paleta poklicev različnih zahtevnosti. To jim lahko zelo pomaga pri odločanju za nadaljnje izobraževanje in poklic.

Na koncu nas je vodstvo podjetja tudi lepo pogostilo z osvežilnim  prigrizkom.

 

Marko Osolnik

 

 

 

(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)