Na deževen četrtek, 21. 11. 2013,  smo si učenci 9. razreda obuli primerno obutev in odšli po stopinjah našega največjega pesnika, dr. Franceta Prešerna.

Ogledali smo si Ljubljano, Kranj in Vrbo, tri najpomembnejše kraje, ki so zaznamovali Prešerna oz. jih je zaznamoval on.

Učenci 9. b so nanizali nekaj svojih vtisov.

Bilo je še kar zanimivo. Imeli smo zelo prijazno vodičko. Če nas ne bi tako zeblo, bi bili lahko pri poslušanju bolj zbrani. Najbolj všeč mi je bilo v Vrbi. V Prešernovem gaju v Kranju pa sem se zgrozila, da so ga najprej pokopali ob zidu – kot reveža.

Tina Dolenec, 9. b

Spoznali smo Prešernovo življenje. Zanimiva se mi je zdela njegova rojstna hiša, saj smo imeli dovolj časa, da smo si lahko ogledali predmete iz Prešernove dobe. Zanimivi so bili tudi njegovi kipi, saj so zelo raznoliki. Tudi v Ljubljani mi je bilo všeč.

Barbara Železnik, 9. b

V Ljubljani nas je pričakala vodička, ki nas je zelo dobro vodila skozi ves dan. Dala nam je učne liste, ki se nikomur niso zdeli potrebni, a smo jih vseeno rešili. Ker je bil dan deževen, so si Ljubljančani o nas verjetno mislili, da smo kup turistov, ki se skrivajo pod dežniki. Bilo nas je 35, dežnikov pa le okrog 15, pa še od teh je bilo precej polomljenih.

Dan je bil zanimiv. Všeč mi je bil Prešernov muzej v Kranju – hiša, v kateri je prebival. Najbolj všeč pa mi je bilo v njegovi rojstni hiši v Vrbi, še posebej, ko so se nekateri sošolci trudili zrecitirati Zdravljico.

Ana Demšar, 9. b

Imeli smo prijazno vodičko, ki je o Prešernu veliko vedela. Še posebej sem njeno zanimivo pripoved  rada poslušala v avtobusu. Močan vtis je v meni pustil Prešernov gaj, v katerem je Prešeren pokopan in je postal park. Najbolj pa si bom zapomnila Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, v kateri sem se počutila prijetno in domače. Podobno sem se počutila pri stari mami, ki je tudi imela vse te stare predmete. Ob mentrgi v hiši sem se spomnila na praznike, ko moja mami še mesi kruh v njej in ga potem spečemo v peči. Zanimivo se mi je zdelo tudi, ko sem videla, kako majhne postelje so imeli v tistih časih.

Klara Kos, 9. b

Franceta Prešerna sem občutil kot človeka, ki je veliko pretrpel. Družil se je sicer z zelo pametnimi ljudmi, na splošno pa je imel grozno življenje. Vsi prijatelji so mu pomrli. Pokopali so ga pri obzidju poleg največjih revežev, kar se mi zdi nedopustno. Kasneje so ga sicer prenesli na sredino Prešernovega gaja.

Najbolj všeč so mi bile vodičkine razlage na avtobusu, ker nam je tako zanimivo znala predstaviti življenje Prešerna in njegovih najboljših prijateljev ter drugih ljudi, ki so ga zaznamovali.

Primož Oblak, 9. b

Všeč mi je bilo: dobra organiziranost, veliko novih podatkov o Prešernu, recitiranje pesmi pri spomeniku v Vrbi, vse smo videli na lastne oči.

Ni mi bilo všeč: slabo vreme, mokri učni listi, hoja po lužah.

David Jesenko, 9. b

Vodička Mateja je zelo dobro in zanimivo razlagala. Všeč mi je bilo predvsem to, da smo šli na veliko različnih krajev ter si ogledali in slišali raznolike stvari. Najbolje se mi je zdelo v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi. Preživeli smo lep dan.

Aljaž Novak, 9. b

 

Invalid Displayed Gallery

Učenci pa so recitirali tudi Zdravljico.

[vimeo 80047530]

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)