Petek, 12. maj, je bil v večini slovenskih šol posvečen pogovorom in različnim dejavnostim, ki krepijo kulturno medsebojno komunikacijo in ustrezne odzive na nasilna dejanja. Vemo, da so izvedbo tega dne narekovali nedavni dogodki, ki so vse pogostejši tudi v slovenskih šolah, posebej pa so se celotne javnosti dotaknili strahotni dogodki v Srbiji.
Problematiki medvrstniškega nasilja in ozaveščanju učencev sicer v šoli namenjamo pozornost ves čas, tudi preventivno, preden se nasilje zgodi. Še posebej pozorni pa smo ob konkretnih dogodkih, ki se v določeni meri in v različnih oblikah pojavljajo tudi pri nas.

Tematiko, ki jo je treba naslavljati ves čas, so učenci spoznavali svoji starosti primerno. Imamo pa vtis, da so otroci glede nasilja oz. nedavnih dogodkov več informacij dobili prek družbenih omrežij kot iz pogovorov s starši.

Kulturo nenasilja in ničelno toleranco do kakršne koli oblike nasilja v šolah učimo že leta. Dejavnosti, ki so potekale v petek, pa so vedno dobrodošle in tako mnenje delimo tako učenci kot učitelji.

Vživimo se v kožo drugega človeka, spoštujmo se, spoštujmo osebne meje, poskrbimo, da se zaradi nas drugi ne bodo počutili slabo. Predvsem pa – ne poglejmo stran, če se komur koli dogaja kaj slabega, pomagajmo mu. Tudi tako, da za nedopustna dejanja povemo naprej – nekomu, ki mu tudi sami zaupamo!

Vabimo vas, da si ogledate nekaj slikovnih utrinkov, izdelkov in mnenj drugošolcev, prvošolcev, šestošolcev, sedmošolcev in devetošolcev. Sporočila mladih so zgovorna, preberite jih!

 

(Skupno 151 obiskov, današnjih obiskov 1)