V sredo, 19. 4. 2023, so medobčinsko srečanje mladih parlamentarcev pripravili na OŠ Žiri. Tema letošnjih otroških parlamentov po šolah je Duševno zdravje otrok in mladostnikov, a o tem nekoliko kasneje.

Naša dogodivščina se je v sredo začela, ko smo se v Žiri in nazaj v Poljane podali z rednim avtobusnim prevozom. Tako smo v duhu trajnostne mobilnosti pripomogli k varovanju okolja. Po kratkem sprehodu po Žireh so učenci sedli v skupine in se morali dobro spoznati. Hitro so našli skupne točke, bodisi nogometno ekipo, za katero navijajo, barvo, ki jim je všeč, ali ljubezen do dela na kmetiji. Uspelo jim je prebiti led in tako so neobremenjeno nadaljevali delo po skupinah, kjer se je razvnela razprava o duševnem zdravju. Razmišljali so o vplivih okolja na njihovo duševno zdravje, kako vplivajo šola, učitelji, starši. Razmišljanja so tekla tudi na temo: Kaj lahko sam naredim za svoje in duševno zdravje drugih? Mentorji smo jim pozorno prisluhnili in si zabeležili glavne ugotovitve.

Ker gre za temo, ki bo aktualna še naslednje leto, so na koncu sklenili, da bi si prihodnje leto želeli izvedeti več o načinih spopadanja s stresom ter težavami z duševnim zdravjem.

Mentorji se z vami strinjamo in smo vas slišali.

Zapisala: Barbara Tavčar

 

(Skupno 101 obiskov, današnjih obiskov 1)