Vsi že poznamo projekt Simbioza, ki se je v predzadnjem tednu oktobra že tretjič odvijal po vsej Sloveniji. Pa vemo, kaj beseda simbioza sploh pomeni? Če pobrskamo po Slovarju slovenskega knjižnega jezika (SSKJ), najdemo tri pomene:

simbióza -e ž (ọ):

1. pojav, da dva različna organizma živita v skupnosti, ki je za oba koristna;

2. dejstvo, da kdo živi s kom tako, da med njima ne prihaja do nesoglasij;

3. dejstvo, da kaj združuje v sebi dve različni stvari, dva različna elementa.

*****

Vsak od pomenov ustreza temeljnemu poslanstvu tega projekta – sodelovanju in prenosu znanja med generacijami ter spodbujanju vseživljenjskega učenja. Cilj projekta je dvig računalniške pismenosti in zanimanje za učenje e-veščin med starejšimi; želi jim pomagati pri (prvem) stiku z računalnikom in internetom. Po drugi strani med mladimi promovira vrednote prostovoljstva, odgovornosti in krepi proaktiven odnos do družbe in lastne prihodnosti. Vsaka izkušnja, doživetje namreč šteje.

*****

Kako pa je to potekalo v praksi, v računalniški učilnici naše šole?

Letos se je na izobraževanje prijavilo 15 občanov, v svet računalništva pa so jih pospremili naši učitelji in učenci. Jure Dolenec, učenec 9. a razreda, je takole opisal potek delavnic.

Ponedeljek, 21. oktober

Začeli smo z osnovami: spoznavanje, vklop računalnika, sestavni deli, operacijski sistem, spoznavanje namizja, miške, zaganjanje programov, prenosne naprave(USB, CD …). Ko smo bili z računalnikom seznanjeni, smo si vzeli nekaj časa za vprašanja in odmor. Drugi del delavnice je bil namenjen urejevalniku besedil (Microsoft Word), spoznavanju tipkovnice, vnašanju in urejanju besedila in shranjevanju datotek. Zaključili smo z izklopom računalnika.

Torek, 22. oktober

Spoznavali smo se z internetom: internet na splošno, iskanje podatkov preko spletne vrstice in iskalnika. Nekaj časa smo si vzeli tudi za vprašanja in odmor. V drugem delu pa smo internet spoznali bolj podrobno. Iskali smo strani novic, radijskih postaj, spletnih trgovin, videoposnetkov in glasbe. Zaključili smo s pogovorom o varnost na internetu.

Sreda, 23. oktober

Seznanili smo se z elektronsko pošto: nasveti za varno rabo elektronske pošte, ustvarjanje elektronskega računa in sestava elektronske pošte. Seveda smo si vzeli čas za vprašanja in odmor. Nadaljevali smo s pošiljanjem in branjem prejete elektronske pošte, odgovarjanjem na elektronsko pošto, dodajanjem prilog in zaključili z odjavo iz elektronske pošte.

Četrtek, 24. oktober

Seznanili smo se s facebookom in ponovili vse, kar smo se naučili v preteklih treh dneh.

Petek, 25. oktober

Spoznali smo še druge funkcije mobilnih telefonov, se naučili prenašati fotografije s telefona na računalnik, pregledovali smo elektronsko pošto in strnili novo znanje celotnega tedna.

 

DSCN2244 DSCN2245 DSCN2246 DSCN2247 DSCN2249 DSCN2250 DSCN2251 DSCN2253IMG_0802 IMG_0808 IMG_0809 IMG_0810 IMG_0813 IMG_0819 IMG_0820 IMG_0825 IMG_0830 IMG_0832

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)