V četrtek, 30. marca, so se v Biotehniškem centru Naklo na področnem srečanju zbrali mladi raziskovalci Gorenjske in predstavili svoje raziskovalne naloge, ki so jih snovali in oblikovali v tem šolskem letu.
Na področnem srečanju svoje delo že vrsto let predstavljajo osnovnošolci in srednješolci, ki jih določena področja in teme zanimajo v tolikšni meri, da se odločijo izbrane teme raziskati in predstaviti širši javnosti ter strokovnjakom za določeno področje.
Učenci naše šole na teh srečanjih sodelujejo vsako leto. Pri raziskovanju imajo veliko vlogo mentorji, ki učencem svetujejo in jih usmerjajo, mladi raziskovalci pa se tako spoznajo obliko dela, s katero se bodo v prihodnosti v nadaljnjem izobraževanju pogosto srečevali. Da se dokopljejo do ugotovitev in rezultatov, raziskovalci opravijo veliko dela. Oblikovanju hipotez oz. domnev in raziskovalnih vprašanj sledijo branje literature, brskanje po spletu, intervjuji, terensko delo, analize rezultatov, oblikovanje celotne naloge, priprava predstavitve ter na koncu nastop pred občinstvom in strokovno komisijo na področnem srečanju mladih raziskovalcev. Vse to od učencev zahteva veliko časa, usklajevanja, srečanj z mentorji in dogovarjanja. Ker pa njihovo raziskovanje izhaja iz vedoželjnosti in motivacije, so na koncu vedno zadovoljni, da jim je uspelo raziskovalno nalogo dokončati in predstaviti svoje delo.
Za raziskovanje se na naši šoli večinoma odločajo učenke od 7. do 9. razreda, učencev je bilo v preteklih letih le za peščico.

Na letošnjem srečanju v Naklem je svoje raziskovanje predstavilo pet učenk z naslednjimi raziskovalnimi nalogami:
Anamarija Jurčič in Veronika Pisk, 7. razred: Včasih je bilo drugače
Klara Jelovčan, Blažka Jesenko in Nina Potočnik, 8. razred: Med Pasjo ravnjo in Starim vrhom
Manca Cankar in Tara Kos, 9. razred: Znanje tujih jezikov včeraj, danes in jutri

Med predstavitvami sem izvedela veliko novega. Naloge so bile zanimive. Preden smo s Klaro in Nino predstavile raziskovalno nalogo, smo imele veliko treme. Po končanih predstavitvah smo pojedli kosilo. Med čakanjem na končne rezultate smo se sprehodili po posestvu šole in se družili z novimi prijatelji.
Blažka Jesenko

Zdelo se nama je zelo zanimivo in poučno, ker sva lahko poslušali še raziskovalne naloge od ostalih. Veliko sva se naučili in odnesli kar nekaj novih izkušenj, ki nama bodo v prihodnosti zagotovo prišle prav. Tudi hrana je bila zelo dobra. 
Tara Kos in Manca Cankar

Vsem učenkam čestitamo za njihov trud, prizadevnost in za lepo predstavitev na področnem srečanju v Naklem!

Oglejte si še nekaj fotografij iz raziskovalnih nalog.

 

 

Tancalca

Šola včasih

 

V bunkerju na Pasji ravni

Grebljica

 

 

Znanje tujih jezikov Evropejcev

Aplikacija za učenje tujih jezikov Duolingo

 

 

(Skupno 195 obiskov, današnjih obiskov 1)