V petek, 18. oktobra, smo se 6. razredi zjutraj v gosti megli podali na tehniški dan raziskovat gozd. Naš sprehod je vodil skozi Poljane do Tavčarjevega dvorca, nas dodobra ogrel in ko smo prispeli, nas je že pričakoval vodič in dober poznavalec gozda, gozdar po poklicu, g. Primož Kalan.

Še preden smo se podali na raziskovanje vrst dreves, ki rastejo pri nas, nas je opozoril na neizmerno pomembnost gozda, ki so jo učenci zelo dobro opisali in z veseljem lahko rečemo, da se tega močno zavedajo. Ker nas je zeblo, nas je gozdar potolažil, da bo topleje, ko bomo v gozdu.

Med spoznavanjem vrst dreves v neposredni okolici Tavčarjeve domačije smo se odpravili še v gozd in takoj začutili bolj toplo ozračje, ki nam je ogrelo prste in spet smo pridno začeli zapisovati, kar je gozdar povedal o posameznem drevesu.  Ob vsakem drevesu, ki smo ga srečali, pa smo imeli priložnost potipati tudi vzorec lesa.

Ste vedeli, da so bor včasih uporabljali za tramove v rudnikih? Ne? Res so ga. Pa ne zato, ker bi bil tako trden, ampak zato, ker je ob lomljenju glasno pokal – tako so rudarji vedeli, da se rov udira ter se pravočasno umaknili pred nesrečo.

Ob spoznavanju dreves in drugih zanimivih stvari nas je pozdravilo še sonce in počasi smo se odpravili nazaj proti šoli, kjer smo strnili nova spoznanja, ki jih bomo zdaj lahko pri predmetu tehnika in tehnologija tudi praktično uporabili.

Barbara Tavčar                                                                                                                 

IMG_8598IMG_8602IMG_8608IMG_8612

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)