V četrtek, 17. 10. 2013, so učenci 2. razreda OŠ Poljane in  PŠ Javorje imeli naravoslovni dan Od zrna do kruha.

V lepem jesenskem in sončnem jutru smo se s kombiji odpeljali na kmetijo Pr’ Mrak’ na Žirovskem Vrhu.

Gospodar in gospodinja sta nas po pozdravu najprej odpeljala v hlev. Videli smo različne domače živali. Učenci so se živalim lahko približali, jih božali, najmanjše pa vzeli tudi v naročje.

Nato smo odšli na skedenj, si ogledali stare kmečke pripomočke, orodja, stroje in se ob tem seznanili tudi s starimi kmečkimi opravili. Predstavljen nam je bil celoten potek priprave njiv za setev žita ter postopek pridobivanja moke (od žetve, mlatenja do čiščenja in priprave žita za mletje) iz različnih vrst žita. Bili smo tudi v kašči, kjer so včasih shranjevali žito. Tudi tam smo videli še veliko starih predmetov, ki so jih, ponekod pa jih še danes uporabljajo na kmetijah. Po vrnitvi v hišo, je gospodinja zamesila testo za kruh in nam povedala, na kaj moramo biti pozorni, ko mesimo testo. Medtem ko je testo vzhajalo, smo imeli malico. Vse je bilo domače – surovo maslo, marmelada, med in kruh, zato nam je še toliko bolj teknilo. Po malici so si učenci nadeli predpasnike. Vsak je dobil del testa, ki ga je gnetel, oblikoval in dal vzhajati.

Gospodar je medtem pripravil voz. S konji nas je odpeljal po bližnji okolici. Ob lepem razgledu po bližnji in daljni okolici so nekateri pozabili celo na strah, ki so ga imeli na začetku vožnje. Vsi smo uživali in prepevali pesmico Moj očka ima konjička dva. Po vrnitvi nam je gospodinja razdelila hlebčke. Čeprav so prijetno dišali, jih nismo pojedli, ampak smo jih odnesli domov.

Ostalo nam je še malo časa, zato smo se sprehodili do bližnjih kostanjev, jih nabrali, napolnili žepe in vrečke. Veseli, dobre volje, pa tudi nekoliko utrujeni smo zaključili dopoldne na kmetiji in se s kombiji odpeljali nazaj v šolo. Vsebina naravoslovnega dne je bila zanimiva, vreme pa čudovito, zato nam bo dan zagotovo ostal še dolgo v spominu.

Učiteljica Irma Čadež

no images were found

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 1)