V ponedeljek, 6. marca , smo se učenci devetih razredov potepali po lepih (a tokrat še zelo mrzlih) krajih pod Karavankami. Vasi so posejane neverjetno blizu ena druge in prav zanimivo si je bilo predstavljati naše literarne junake, kako so tam preživljali otroštvo.
Vrba je rojstna vas pesnika dr. Franceta Prešerna.  Poleg njegove rojstne hiše smo si ogledali še cerkev svetega Marka, lipo, ki raste sredi vasi ter Prešernov spomenik, ki so ga v Vrbo postavili ob dvestoletnici pesnikovega rojstva.
Doslovče so rojstna vas pisatelja Frana Saleškega Finžgarja. Njegova rojstna hiša je urejena tako, kot je bila v času pisateljeve mladosti. Spoznali smo Finžgarjevo življenje in delo. Spregovoril pa nam je tudi pisatelj sam – preko posnetka na radiu. Pripovedoval je o svojem očetu in o tem, kako ga je oče vzgajal.
Na Rodinah se je rodil pisatelj Janez Jalen, avtor dela Bobri. Jalnova rojstna hiša je zanimiva tudi zato, ker v njej še vedno živijo pisateljevi sorodniki, ki hranijo vso Jalnovo zapuščino (rokopise, dokumente, osebne predmete). O pisateljevem delu in življenju nam je duhovito pripovedoval njegov pranečak.
V Žirovnici stoji spominska hiša Prešernovega prijatelja, jezikoslovca in literarnega kritika ter bibliotekarja Matije Čopa. Izvedeli smo nekaj o njegovem življenju in delu ter si ogledali film o Poti kulturne dediščine.  

Preživeli smo zanimiv in poučen dan izven šolskih klopi.

 

 

(Skupno 153 obiskov, današnjih obiskov 1)