Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike, ki otrokom v osnovni šoli zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov.

Na naši šoli se v šolski shemi učencem od 1. do 9. razreda brezplačno razdeljuje dodaten obrok sadja in zelenjave ob četrtkih ter se jih skozi različne dejavnosti spremljevalnih izobraževalnih ukrepov povezuje s kmetijstvom, izobražuje o zdravih prehranskih navadah, lokalnih prehranskih verigah, ekološkem kmetovanju, trajnostni pridelavi in preprečevanju zavržkov hrane.
Namen šolske sheme je povečati uživanje sadja in zelenjave pri otrocih s poudarkom na lokalni pridelavi ter izboljšati prehranske navade otrok. Prehranske navade se oblikujejo v otroštvu, vzgojno-izobraževalne ustanove, kjer se izvaja ta shema, pa imajo pri tem velik pomen. Šolska shema naj bi pripomogla k ustavitvi naraščanja pojava prekomerne teže in debelosti pri otrocih, ki sta eden od večjih dejavnikov tveganja za bolezni sodobnega časa.

Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom in spodbujajo zdravo prehranjevanje.

V šolskem letu 2022/2023 smo se odločili, da urimo ročne spretnosti. Nastali so zanimivi in izvirni izdelki naših učencev na temo sadja in zelenjave, ki smo jih razstavili v košari vitaminov. Projekt je na šoli zelo dobro sprejet.

 

Koordinatorica projekta: Irena Tehovnik

 

(Skupno 78 obiskov, današnjih obiskov 1)