Edward Hale je v 19. stoletju svetu sporočil: »Sem samo eden. Pa vendar eden. Vsega ne zmorem, pa vendar nekaj zmorem. In ker ne zmorem vsega, ne bom odklonil, da storim vsaj tisto, kar vendarle zmorem.« Po zgledu napisanega se ravna tudi švicarska vlada, ki svoja sredstva načrtno vlaga v obnovljive energetske vire. Ob programih, ki jih izvaja, zasleduje cilje trajnostnega, gospodarskega in socialno uravnoteženega razvoja.

Rezultat sodelovanja je čutiti – v sredo, 2. 10. 2013 smo namreč slovesno otvorili energetsko sanirano OŠ Poljane. Novo kotlovnico, okna ter radiatorje, toplotno črpalko in fotovoltaično elektrarno so s slovesnim prerezom traku svojemu namenu predali njegova ekselenca, veleposlanik Švicarske konfederacije v Sloveniji, gospod Robert Reich, gospod župan Milan Čadež ter gospod magister Bogomir Filipič, direktor RRA BSC Kranj. Kot slavnostni govornik je sodeloval tudi gospod Damjan Mulej iz Eltec Petrola d.o.o. Program sta s pristno poljanščino popestrila Klemen Dolenc in Žan Pelipenko v Cvetju v jeseni, s pesmijo so Naravo pobožale pevke MPZ pod vodstvom Matjaža Slabeta, plesalke Petre Slabe pa so se predstavile s plesom. Program sta povezovali Bernarda Pintar in Mateja Tušek.

Šola in posledično občina bo s saniranim objektom prihranila veliko energije, v okolje izpustila manj ogljikovega dioksida, uporabljala obnovljive vire energije, hkrati pa bo s svojim zgledom ambasador varovanja okolja in skrbi zanj.

Nekaj utrinkov tudi v galeriji. Vabljeni k ogledu.

Jaz sem zemlja, moje oči so nebo, moji udje drevesa, jaz sem skala in globina vode. Nisem tukaj, da bi vladal naravi ali jo izkoriščal, jaz SEM narava. (Hopi Indijanec)

Pripravila: Mateja Tušek

no images were found

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)