Poljane, Poljansko dolino in dobršen del Gorenjske naši učenci poznajo, zato vsako leto konec septembra odkrivajo lepote in zanimivosti drugih slovenskih pokrajin. Vsak razred, od šestega do devetega, se odpravi na drug konec Slovenije in tako učenci do konca osnovne šole spoznajo skoraj celo našo domovino, ki kljub majhnosti skriva toliko naravnih in kulturno-zgodovinskih lepot ter posebnosti.

Tudi v sredo, 25. septembra, je bilo tako. Šestošolci so prečesali Dolenjsko, sedmi razredi Kras, učenci osmih razredov Štajersko in devetošolci severni del Primorske. Tako so opravili tudi naravoslovne in kulturne dneve.

Učenke izbirnega predmeta šolsko novinarstvo so o vtisih s popotovanja povprašale nekaj učencev ter priskrbele fotografije, ki ponazarjajo, kaj vse so učenci videli in kako so se imeli.

6. razred – Dolenjska

Vesna Mudri si je za sogovornike izbrala Ano Hafner, Sama Oblaka in Tino Stanonik. Vsi so povedali, da jim je bil izlet všeč, še posebej navdušeni so bili nad gradom Bogenšperk. Želeli pa so si, da bi si lahko ogledali tudi vojaški muzej. Fotografije bodo na ogled v nekaj dneh …

7. razred – Kras

Urška Dolenec je podrobno izprašala sedmošolce.

Prva postaja sedmošolcev je bila Lipica, kjer so si ogledali konje lipicance. Videli so tudi, kako jih spustijo na pašo. V Muzeju lipicanca Lipikum so videli okostja konjev, pripomočke iz starih časov, preko posnetka so spremljali oploditev ter slišali zanimivosti iz preteklosti, na primer da so včasih, ko so konje peljali na Dunaj,  v Lipici v spomin na vsakega konja posadili tri drevesa. Po malici so odšli v jamo Vilenica, v kateri so občudovali kapnike najrazličnejših barv in oblik. Kapniki imajo tudi svoja imena:  Vile, Kip svobode, Lev, Palček, Jezus in Marija, Želva in Zavesa. Ogledali so si kapnik,  visok kar 30 metrov,  in ob tem prehodili 900 stopnic, ki so se vile po jami. Ko pa so ponovno stopili na dnevno svetlobo, so odšli na kosilo in se sladkali s pečenim krompirjem, puranjim zrezkom, solato in za sladico tiramisu,  po izbiri pa še sladoled. Ko so se najedli vseh teh dobrot, jih je v Štanjelu čakala Galerija Lojzeta Spacala, kjer so bile razstavljene grafike. Zunaj pa so videli Ferrarijev vrt ter staro kraško hišo.

Po vseh teh zanimivih doživetjih so se odpravili domov in ob 18. uri srečno prispeli v Poljane.

Po mnenju nekaj učencev  je bila najbolj zanimiva jama – zaradi raznih oblik in barv, najmanj pa so jih zanimale grafike Lojzeta Spacala. Seveda pa so dejali, da bi v Lipico z veseljem šli še kdaj.

Pa še ena gasilska iz Vilenice …

vilenica

Še nekaj konjičkov, kapnikov in grafik …

8. razred – Štajerska

Najprej smo odšli na ogled rimske nekropole in izvedeli veliko zanimivih podatkov. Nato smo se odpravili v jamo Pekel. Ker nas je čas začel priganjati, smo se hitro odpeljali še na Ptuj, kjer smo imeli kosilo, ki je bilo všeč vsem učencem. Nazadnje smo se odpravili na Ptujski grad, kjer smo imeli voden ogled po samem gradu in nato še po mestu Ptuj. Čakala nas je samo še dolga vožnja domov, a smo si jo na avtobusu znali popestriti.

Še dve izjavi:

Ekskurzija nama je bila všeč, saj smo izvedeli veliko zanimivih stvari. Najbolj nama je bilo všeč kosilo in ogled Ptujskega gradu. Misliva pa, da bi bil zanimiv tudi ogled perutnine Ptuj.

Tina in Vesna, 8. b

 

Ekskurzija na Štajersko se mi je zdela zelo zanimiva. Najbolj sta mi bila všeč ogled gradu in kosilo, ni pa mi bil všeč ogled rimske nekropole. Čeprav je bilo kosilo dobro, bi bilo bolje, če bi imeli pico.

Tanja, 8. b 

 

Zapisali:

Karin Eržen, Maruša Stanonik, 8. b

no images were found

9. razred – severni del Primorske

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)