V vsakem panju je srce. To srce je matica, kraljica vseh čebel. Sleherna čebela služi matici. Če jo odstranimo iz panja ali če umre, bo kmalu umrla celotna družina. Matica, čebelja kraljica, izloča snov, ki vsako čebelo spodbudi k služenju celoti, zato vsaka posamezna čebela obišče kraljico, da bi se napila te snovi. Ta snov je seveda LJUBEZEN.

Richard Rudd, Meeting the Divine Feminine, 2008

 

Tokrat so nas v praznične dni in v novo leto popeljale čebele. Učenci, ki obiskujejo izbirni predmet gledališki klub, so pod vodstvom mentorice Barbare Meglič ustvarili prisrčno igrico Obisk gospodične Medične, ki jo je po delu »Skrivnosti Gospodične Medične« priredil Rok Sanda.

Spremljali smo otroke, predvsem deklico Lučko in dečka Jakoba, ki sta nas v iskanju zdravila za svoja prijatelja popeljala nazaj k naravi, k starim modrostim o čebelah, o medu, o zdravju. Otroci se zavedajo, kako pomembno je, da znova poiščemo stik z naravo in da razumemo svoj položaj − da smo ljudje zaščitniki narave, da smo njeni varuhi in skrbniki. 

Zgodba o Lučki, Jakobu, gospodični Medični in čebelah pa nas je spomnila tudi na osnovne, preproste stvari in vrednote, ki so v teh prehitrih in zahtevnih časih prepogosto zapostavljene.

Zato Božičkovi palčki za novo leto prav vsem prinašajo dve steklenički, ki naj se nikoli ne izpraznita − ena steklenička je polna vsestranskega medu, v drugi pa so sestavine, zaradi katerih bo naše življenje lepše, bogatejše, predvsem pa bolj prijazno:

VODA, ZDRAVJE, SPOŠTOVANJE, SPREJEMANJE, BLIŽINA, UVIDEVNOST, POŠTENOST, SODELOVANJE, VKLJUČENOST, RAHLOČUTNOST, ZAVETJE, DOTIK, VARNOST, OPORA, ZAUPANJE, RAZUMEVANJE, TOPLINA, RADOST, MIR, ZABAVA, SMEH, POČITEK, LJUBEZEN.

 

 

 

(Skupno 317 obiskov, današnjih obiskov 1)