Vesoljski čolniček (Space Shuttle) so izdelali učenci in mentor OŠ Poljane.

Pravi vesoljski čolniček so izdelali v ZDA. Namenjen je bil večkratni uporabi v vesolju, da bi se znižali stroški vesoljskih poletov. Vzletal je kot raketa, pristajal kot letalo. Visok je 56 metrov in tehta dva milijona kilogramov z gorivom vred.
Namenjen je bil gradnji in oskrbovanju mednarodne vesoljske postaje (International Space Station), ki kroži na višini 350 kilometrov nad Zemljo, s hitrostjo 7 km/s.
Čolniček je deloval v letih od 1981 do 2011. Opravil je 135 poletov v vesolje. V njem je delovala 7-članska posadka. Imel je tudi dve nesreči, eno ob vzletanju, drugo ob pristajanju. V prvem primeru je nesreči botroval zimski mraz, v drugem pa slaba prilepljenost zaščitnih ploščic proti vročini na trupu plovila. Umrli so vsi člani posadke. To je bil tudi vzrok, da je čolniček prenehal delovati. Obratovali so štirje taki primerki.

Na razstavi si lahko ogledamo 75 centimetrov velik papirni model z zunanjim rezervoarjem goriva, v stanju ob vzletanju na višini približno 50 kilometrov. Razstavljen je ob glavnem stopnišču šole, zato si ga lahko ogledamo z vseh perspektiv. Na voljo sta še dva manjša modela – eden ob vzletu, drugi pa v orbiti zemlje.

Plakat nam predstavi še tehnične podatke o tem izjemnem plovilu, ki je postalo del zgodovine.

 

Mentor Marko Osolnik

 

(Skupno 80 obiskov, današnjih obiskov 1)