Svetovni dan človekovih pravic obeležujemo 10. decembra. Na ta dan leta 1948 je bila v Parizu sprejeta splošna deklaracija človekovih pravic. Ta deklaracija predstavlja skupen ideal vseh ljudstev in narodov z namenom, da bi vsi organi družbe in posamezniki razvijali spoštovanje teh pravic in svoboščin ter zagotovili njihovo splošno priznanje in spoštovanje.

“V Sloveniji smo v zadnjem letu videli, da so spremembe možne. Vidimo, da se podobne spremembe prebujanja civilne družbe dogajajo tudi v svetu. Vendar je to šele začetek, saj sedaj šteje vsak posameznik. Zato je nujno ozaveščanje o treh vojnah, povezovanje in organiziranje ljudi ter usmerjeno ukrepanje. Usmerjeno v drugačen, boljši svet nas vseh, predvsem pa za boljšo bodočnost vseh mladih. Za usmeritev naše dežele in vseh dežel tega sveta moramo prevzeti odgovornost – najprej vsak pri sebi in nato vsi skupaj. Zato se za začetek spomnimo, kaj piše v prvem členu Splošne deklaracije o človekovih pravicah: Vsi ljudje se rodijo svobodni in imajo enako dostojanstvo ter enake pravice.
(Vir: časopis Dnevnik, pisma bralcev (https://www.dnevnik.si/1043002652/Pisma%20bralcev/dan-clovekovih-pravic-samo-za-en-dan)

Vsi si želimo živeti v boljšem, prijaznejšem svetu. Stvari ni mogoče spremeniti takoj, vendar naj nas vodi cilj, da z vsem, kar počnemo, tlakujemo pot v lepšo prihodnost naših otrok.

Zato začnimo pri sebi in storimo, kar moremo – s tem, kar imamo, in tu, kjer smo!

NAJ SPOROČILO DNEVA ČLOVEKOVIH PRAVIC NE VELJA SAMO ZA EN DAN!

 

 

Vir fotografij: https://sola.amnesty.si/ostala-gradiva.html

_________________________________________________________________________________________________
* Vir naslovne fotografije: http://politiks.si

(Skupno 79 obiskov, današnjih obiskov 1)