Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane.

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization – FAO) je za letošnji svetovni dan hrane izbrala temo: ″Nikogar ne puščamo ob strani: boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje″. Letošnji svetovni dan hrane je osredotočen na prehod na trajnostne prehranske sisteme.

Po podatkih FAO svet pridela dovolj hrane za vsakogar, a je neenakomerno porazdeljena.

V Sloveniji in po svetu se prehranska situacija iz različnih razlogov spreminja. Pomembno vlogo pri tem ima draginja. Delež lačnega in podhranjenega svetovnega prebivalstva narašča kot posledica pandemije Covid-19, spreminjajočih se podnebnih razmer, neenakosti med ljudmi, mednarodnih konfliktov in naraščajočih cen blaga in storitev.
Če želimo čim lažje prebroditi draginjo, ki je na pohodu, je treba iskati rešitve pri posamezniku, znotraj družine in v skupnosti.

V času draginje se moramo potrošniki vedno bolj zavedati prevelike količine odpadne in zavržene hrane, prav tako po nepotrebnem obremenjuje tudi omejene naravne vire in okolje. Poleg tega zmanjšanje izgub hrane in količine odpadne hrane prinašata pozitivni gospodarski učinek za vse člene, povezana pa sta tudi s socialnim vidikom.

Spodbujanje potrošnikov, naj posegajo po lokalni hrani, je v času draginje postalo še bolj pomembno. Visoki stroški, ki nastanejo pri dodatnem pakiranju, transportu in drugih nujnih opravilih pri uvozu ter pogojev vezanih na dobavljivost proizvodov, vplivajo na odločitev potrošnika za lokalni proizvod. Na drugi strani pa je lokalna hrana sveža, dozorela, praviloma boljše kakovosti, z več vsebnosti hranilnih vrednosti in je tradicionalnega, domačega okusa. 

 

Povzeto po:
https://www.nijz.si/sl/16-oktober-2022-svetovni-dan-hrane-vec-bi-morali-storiti-za-vecjo-dostopnost-in-prepoznavnost, 16. 10. 2022
https://www.gov.si/novice/2022-10-13-16-oktober-svetovni-dan-hrane/, 16. 10. 2022

(Skupno 81 obiskov, današnjih obiskov 1)