EKSKURZIJA – DAN DEJAVNOSTI ZA 9. RAZRED, 11. oktober 2022 

Zame je bil dan zelo dober. Ko smo prišli v Kobarid, smo pomalicali in si nato odšli ogledat Kobariški muzej. Tam nam je vodič povedal veliko zanimivih stvari o Soški fronti, orožju in življenju v času vojne. Za zaključek pa smo si ogledali še kratko animacijo, ki je predstavila bitko na Soški fronti.
Po ogledu muzeja smo se z avtobusom odpeljali do Idrije, kjer smo si ogledali Antonijev rov. Rudnik nam je razkazal vodič in povedal veliko stvari o tem, kaj je živo srebro, kako so kopali, s čim so kopali …
Iz Idrije smo se vrnili v Cerkno, kjer smo si ogledali Bolnico Franja. Vmes smo še malicali. Vodička nam ni uspela povedati vsega, saj se nam je že mudilo. Pogledali smo si še vas, ki je vsebovala invalidski dom, bolnico, takrat so imeli že celo rentgen, ki so ga uporabljali še kasneje. Po ogledu Bolnice Franje pa smo se odpeljali domov.

Benjamin Treven, 9. b

 

Vodič nam je predstavil podrobnosti o partizanski bolnici Franja. Imenuje se po dr. Franji Bojc Bidovec. Skrita je bila v soteski Pasice. Pot do nje je bila dolga in težka. Naučili smo se, kako so takrat živeli v bolnišnici in kako je potekala oskrba ranjencev. Delovala je od decembra 1943 pa vse do maja leta 1945 in je na srečo nikoli niso odkrili. Med vojno se je tu zdravilo približno 600 ljudi. Po vojni se ni več uporabljala. Postala je kulturni spomenik.

Jaka Kalamar, 9. a

 

(Skupno 215 obiskov, današnjih obiskov 1)