EKSKURZIJA – DAN DEJAVNOSTI ZA 8. RAZRED, 11. oktober 2022 

Naravoslovni dan mi je bil zelo všeč. Že med vožnjo smo lahko slišali nekaj zanimivosti o tem, kam sploh gremo. Pri Pokrajinskem muzeju Celje smo videli družinsko drevo celjskih grofov, spoznali njihove grbe in se naučili, da so iz štirih gradov uspeli priti celo na več kot 125 gradov. Videli smo tudi njihove lobanje in spoznali njihovo zgodovino. Najbolj mi je bila všeč zgodba Friderika II. in Veronike Deseniške, bila je zelo zanimiva in kruta. Videli smo tudi mesto pod mestom, Celeio, in izvedeli, kako so Rimljani gradili ceste, ogrevali stanovanja, izdelovali kipe … Na Starem gradu Celje smo videli stolp Friderika, v katerem je bil zaprt, in si ogledali tudi mučilne naprave. Za konec pa smo se odpravili v jamo Pekel, ki je dobila ime po podobi hudiča na začetku jame. V notranjosti je bila konstantno mrzla temperatura, videli smo stalagmite, stalaktite in kapniške stebre. Na stropu smo zagledali tudi nekaj netopirjev in v vodi rake. Zelo mi je bilo všeč in upam, da bom takšen naravoslovni dan še doživela.

Ema Krek, 8. a

 

Zjutraj smo se s krožnega postajališča odpeljali in se približno dve uri vozili do Celja. Tam smo se ustavili in peš odšli do Pokrajinskega muzeja Celje. V muzeju smo si ogledali zbirko Celjski grofje in razstavo rimske Celeie. Potem smo se odpeljali do Starega gradu v Celju in imeli najprej malo predavanja o zgodovini tega gradu, nato pa smo imeli 20 minut prostega ogleda. Ogledali smo si lahko Friderikov stolp, kjer je bil zaprt grof Friderik. Lahko smo si ogledali tudi zbirko mučilnih naprav v tistem času in kako so živeli v določenem delu gradu. Po ogledu gradu smo se odpeljali v Šempeter, natančneje do jame Pekel. Tudi tam smo imeli voden ogled po jami in v njej smo lahko videli tudi netopirje. Po končanem ogledu smo se odpeljali nazaj proti Poljanam.
Ta ekskurzija se mi je zdela super, veliko stvari smo izvedeli predvsem o Celju v času srednjega in starega veka. Izvedeli smo tudi, da se je Celje kot mesto v preteklosti z nasipi dvigovalo.

Žan Božnar, 8. a

 

Meni se je ekskurzija zdela kar v redu. Najbolj mi je bil všeč, ko smo bili v jami. Malo je bilo dolgočasno, ko smo bili na gradu, ampak to me ni tako motilo. Dobra stvar je bila, da smo lahko šli na stolp in občudovali razgled. Všeč mi je bilo, ko smo videli lobanje. Izlet mi je bil všeč in mislim, da je Štajerska zelo lepa pokrajina.

Ema Kržišnik, 8. b

 

Ogledali smo si mesto Celje. V Knežjem dvoru smo si ogledali arheološko razstavišče Celeia – mesto pod mestom; tam smo videli rimsko cesto, kako so se Rimljani ogrevali, ogledali smo si tudi lobanje celjskih grofov. Potem smo se z avtobusom odpeljali na Stari grad. Najbolj mi je bil všeč Friderikov stolp. V tem stolpu je bil zaprt, ker se je poročil z žensko nižjega sloja. Imeli smo tudi lep razgled na mesto Celje z okolico.
Na koncu smo se odpeljali še do jame Pekel. Videli smo kapnike in druge kraške oblike. Jama mi je bila všeč, ker ni tako turistično oblegana kot Postojnska jama.
Ekskurzija mi je bila všeč. Prvič sem bil v Celju. Izvedel se veliko novih stvari.

Matevž Peternel, 8. b

 

(Skupno 125 obiskov, današnjih obiskov 1)