V sredo, 5.6.2013, smo se četrtošolci v okviru zadnjega naravoslovnega dneva v letošnjem šolskem letu odpravili v Škofjo Loko.

Naš prvi postanek  je bil obisk Loškega gradu. Sprejela nas je prijazna vodička, ki se nam je trudila pobliže predstaviti življenje v srednjem veku.

V prvem delu muzejske zbirke smo si tako ogledali nastanek mesta Škofja Loka, spoznali osebe, ki so pomembno vplivale na razvoj mesta ter se seznanili s sloji prebivalstva ter njihovimi značilnostmi.

V drugem delu muzejske zbirke smo si lahko pobliže ogledali različne obrti, s katerimi so se ukvarjali ljudje, pobliže spoznali dela Ivana Groharja in Ivana Tavčarja ter se sprehodili skozi črno kuhinjo do sobe z ohranjenimi kmečkimi pripomočki. Na koncu so učenci s skupnimi močmi dvignili in spustili dvižni most gradu, kar je bilo prav posebno doživetje.

Ko smo postali že nekoliko utrujeni in lačni, smo si privoščili malico na grajskem vrtu tik ob Škoparjevi hiši – muzeju na prostem. Le to smo si po okrepčilu tudi ogledali ter ugotovili, da ljudje za svoje bivanje včasih niso potrebovali vsega udobja, ki ga imamo danes.

Po obisku Loškega gradu in okolice smo se odpravili na ogled samega mesta Škofja Loka. Še posebej smo bili pozorni na stavbe, ki so nosile table z napisom Kulturni spomenik. Ogledali smo Martinovo hišo, stari rotovž , Žigonovo hišo, špitalsko cerkev, Homanovo hišo, deško šolo ter se sprehodili mimo Marijinega znamenja, vodnjaka, nunske cerkve vse do kamnitega mostu. Ob vsaki znamenitosti  smo skupaj z učenci povedali njen zgodovinski pomen.

Učenci so razlagi pridno sledili ter pokazali veliko predhodnega znanja ter zanimanja. Preživeli smo lep dan v enem najbolje ohranjenih srednjeveških mest pri nas.

 

Andreja Burjek

 

no images were found

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)