30. maja smo četrtošolci imeli zadnji tehniški dan v tem šolskem letu, tokrat na temo elektrike. O njej smo se veliko pogovarjali že pri pouku naravoslovja, ugotovili pa smo tudi, da o njej še ne vemo kaj dosti.

Prvi dve šolski uri smo tako namenili teoretičnim vsebinam. Spoznavali smo, kaj sploh je elektrika, kako in kje nastane, kakšne vrste elektrarn poznamo in imamo v Sloveniji, zakaj in kdaj je lahko elektrika nevarna, za kaj vse jo uporabljamo, kako pride do naših domov ter da moramo z njo tudi varčevati.

V drugem delu dneva pa smo se posvetili praktični uporabi elektrike. Najprej smo s pomočjo pripomočkov sestavljali preproste, nato pa vedno bolj zapletene električne kroge. Ugotavljali smo, kaj je potrebno za to, da žarnica v električnem krogu sveti, kakšno vlogo ima stikalo ter katere snovi so prevodniki in izolatorji. Učenci so bili pri sestavljanju električnih krogov zelo motivirani, zbrani ter domiselni.

Da bi svoje znanje še nadgradili, smo izdelali tudi izdelek, ki so ga učenci lahko odnesli domov. Iz preprostih tulcev, ki so jih učenci po svoje porisali, baterije, nekaj žičk in žarnice smo izdelali pravi svetilnik.

Dan je minil v znamenju novih spoznanj in odkritij o elektriki ter veselja ob lepih in uporabnih izdelkih, ki bodo krasili pisalne mize učencev.

 

Andreja Burjek

 

no images were found

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)