Danes, 29. septembra, obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani.

Odpadna hrana je vsa hrana, ki se zavrže, čeprav je še užitna. Kadar se hrana v hladilniku pokvari, ker je ne poješ pravočasno ali kadar si preveč naložiš na krožnik in ostanke zavržeš, namesto da bi jih pozneje pojedel, gre za odpadno hrano. S tem pa izrabljamo naravne vire, vplivamo na podnebne spremembe in onesnažujemo okolje.

V Sloveniji na leto zavržemo okoli 143.000 ton hrane (40 % je še vedno užitne hrane), kar pomeni 68 kg/prebivalca. Največ odpadne hrane se pridela v gospodinjstvih (52 %), gostinstvu in drugih dejavnostih, v katerih se streže hrana (npr. v šolah, vrtcih, bolnišnicah, domovih za starejše) (30 %), v distribuciji in trgovinah (11 %) ter pri proizvodnji hrane (vključno s primarno proizvodnjo hrane) (7 %).

Pripravila: Irena Tehovnik

(Skupno 44 obiskov, današnjih obiskov 1)