V soboto, 6. aprila, smo učenci OŠ Poljane nadomeščali petek, 3. maj. Učenci predmetne stopnje so imeli pouk. Za učence razredne stopnje pa je bil organiziran zanimiv in poučen tehniški dan.

V telovadnici naše šole so nas obiskali in nam predstavili svoje dejavnosti naslednji klubi in posamezniki:

–          Klub jadralnih padalcev Krokar Železniki,

–          Planinski društvo Škofja Loka  – Gorništvo,

–          Gorska reševalna zveza Slovenije – Pomoč ponesrečencu v gorah,

–          Padalska šola Paranoia – Prosto padalstvo,

–          Stane Krajnc – BASE skakanje,

–          Modelarsko društvo Čuk – Letalsko modelarstvo.

 

Vsi so predstavili svoje delo tako, da so se učenci lahko tudi sami preizkusili: lahko so sedeli v sedežu padala, dvignili padalo v zrak, na simulatorju vozili letalo, spoznali vso potrebno opremo gorskih reševalcev in način reševanja v gorah. Nekateri učenci so se spremenili v poškodovance in gorski reševalci so nam pokazali, kako pravilno poskrbijo za ponesrečenca in na ta način rešujejo življenja v gorah. Oblekli so si lahko tudi obleko za BASE skakanje, to je skakanje najbolj pogumnih čez prepadne stene. Modelarji pa so predstavili zelo zanimive modele letal. Največ pozornosti je pritegnil trikopter, ki ga sestavljajo kar trije propelerji.

Kljub bolj kislemu vremenu pa so nas jadralni padalci ob koncu presenetili s skoki s hriba nad šolo. Poleteli so preko igrišča, na katerem smo se zbrali vsi učenci in učitelji od 1. do 5. razreda, in pristali na travniku pod šolo.

Dan smo zaključili z žrebom nagrad, v katerem so sodelovali vsi udeleženci prireditve. Preživeli smo res prijetno dopoldne v družbi pogumnih fantov, ki se ukvarjajo z zelo zanimivimi, pa tudi nevarnimi dejavnostmi.

 

Tole pa je še nekaj vtisov udeležencev:

Mirjam Bogataj: Škofjeloška reševalna služba nam je pokazala dereze, čelade, cepine, krplje, posebne smuči in primerno obleko ter obutev za v gore.

Urban Božnar, 3. razred: Najbolj zanimivo se mi je zdelo, ko smo se vozili na nosilih gorskih reševalcev. Všeč mi je bilo, ker so nam pokazali, kako se povije nogo.

Voni Kos, 5. razred: Tekli smo s padalom. Enkrat si tudi sama želim poskusiti skočiti s padalom.

Ana Kos: Najboljši so se mi zdeli filmi o padalstvu.

 

Urša Božnar in Saša Dolinar, 9. a razred, ter učiteljica Cilka Čibej

 

no images were found

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)