Mito Trefalt je bil v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja reden gost malih zaslonov. Vodil je številne zabavne in športno-rekreativne oddaje, med njimi tudi Košnikovo gostilno. Bil je njen  urednik in glavni akter.

 

Mito Trefalt

Mito Trefalt – tudi AMBASADOR AKTIVNEGA STARANJA IN MEDGENERACIJSKE SOLIDARNOSTI V LETU 2012

 

Mito Trefalt je bil tudi med prvimi, ki je javno spodbujal k dobrodelnosti. Po odhodu v pokoj je ustanovil Dobrodelno društvo France Trefalt. Imenoval ga je po očetu, gledališkem igralcu, ki je bil zelo odprtih rok, saj je redno daroval posameznikom in organizacijam in je velikokrat brezplačno nastopal. Sedaj to Trefalt tudi sam počne, in sicer s svojo predstavo Košnikova gostilna gostuje po Sloveniji. Izkupiček večinoma razprodanih predstav gre vedno v celoti v dobrodelne namene.

V vlogi 111-letnega Košnikovega Janeza je Mito Trefalt s Košnikovo gostilno v soboto, 23. marca 2013, prišel tudi v telovadnico OŠ Poljane, seveda z dobrodelnim namenom. Postarani, a še vedno kleni Košnikov ata Janez je uro in pol sedel za kmečko pogrnjeno “gostilniško” mizo in govoril, govoril … O svoji mladosti, sosedih, družinskem življenju, vrednotah. Ob tem je kar mimogrede iz rokava stresal življenjske resnice, napotke, prigode, šale in nauke.

Da se je med svojim modrovanjem Košnikov ata malo spočil, so poskrbeli člani narodnozabavnega ansambla Dor ma cajt, ki so zaigrali nekaj najbolj znanih viž, na koncu pa še svojo lastno skladbo. Njihova glasba, mladost in zanos so navdušili občinstvo.

Kot že omenjeno, je ves izkupiček prireditve namenjen Šolskemu skladu OŠ Poljane ter medu, ki bo vključen v prehrano učencev ter otrok iz vrtca.

Kot je gospod Mito Trefalt povedal za Radio Sora, je bil njegov namen, da spravi ljudi v dobro voljo – da bi, tudi če pridejo na prireditev bolj kisle volje, odšli domov veseli. To je njemu in mlademu ansamblu Dor ma cajt v Poljanah tudi v celoti uspelo. Obiskovalci pa so z veseljem poskusili tudi kruh z medom, ki sta ga na stojnici ponujali učenki naše šole Tina Ržek in Vesna Mudri.

 

(Skupno 70 obiskov, današnjih obiskov 1)