V četrtek, 21. marca 2013, smo v 4. razredu imeli drugi tehniški dan. Namenili smo ga našim mamicam in skrbnicam ter jim za bližajoči se materinski dan izdelali prave dražgoške kruhke. Za pomoč smo na šolo povabili go. Alenko Lotrič, ki je z učenci izvedla delavnico izdelovanja pravih dražgoških kruhkov.

Zjutraj smo se tako zbrali v matični učilnici, kjer smo ugotavljali, v kolikšni meri omenjeno ljudsko obrt že poznamo. Kar nekaj učencev se z njo namreč ni srečalo prvič. O njej smo povedali tudi nekaj značilnosti in posebnosti, npr. kdaj se je izdelovanje v preteklosti sploh začelo, kdo so bile prve izdelovalke medenih kruhkov, čemu je bilo izdelovanje namenjeno ter zakaj so ti kruhki pomembni in jih poznamo tudi danes.

Ko smo osnove izdelovanja poznali, so se učenci razdelili na dve skupini. Ena skupina je odšla z go. Alenko v gospodinjsko učilnico. Tam so dobili navodila za izdelavo dražgoških kruhkov. Valjali in gnetli so testo, iz večjega kosa testa so naredili srce in ga okrasili z lepimi, ročno izdelanimi okraski. Iz manjših kosov testa so naredili planiko in marjetico. Vse skupaj so položili na pekač. Po končani peki so jih vzeli iz pečice in jih premazali z glazuro (mešanica medu in vode) ter počakali 10 minut, da se je glazura strdila.

Druga skupina se je ta čas v matični učilnici trudila z izdelovanjem ličnih embalaž, v katerih so učenci odnesli medene kruhke domov mamicam kot darilo. Napisali so tudi voščilo.

Po določenem času sta se skupini zamenjali, tako da so vsi učenci izdelali vse dele darila.

Tehniški dan je minil v znamenju dela, vendar tistega prijetnega, saj smo prav vsi na koncu občudovali lepe izdelke ter se že veselili trenutka, ko jih bomo predali našim mamicam.

 

Andreja Burjek

 

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)