Gregorjevo (12. 3.) je tudi poljanski šoli prineslo dih pomladanskega vzdušja. Učenci, ki obiskujemo izbirni predmet turistična vzgoja, smo se po skoraj polletnih pripravah udeležili turistične tržnice v Kranju. Projekt Turizmu pomaga lastna glava je bil letos naslovljen Potuj z jezikom.

Pa smo res potovali … v sodelovanju s ČD Blegoš smo pripravili vodič po že obstoječi čebelarski poti sv. Urbana, ki smo jo za naše potrebe preimenovali v Puot polanske čebielce.

V vodiču obiskovalci najdete opis poti s točkami postanka, glede na razpisano temo pa smo vanj vključili tudi vonj iz domačega lonca. Nismo želeli predstavljati samo medenih jedi, temveč smo se osredotočili na pot ter na favno in floro, ki nam je ob in na njej ponujena. Tako lahko v vodiču najdete recept za smrekov sirup, pečeno ajdovo kašo, visoško pečenko, bezgov sirup … pa tudi za metrski medenjak in še kaj slastnega. Zapisali smo jih v knjižnem jeziku, angleščini in žlahtni poljanščini. Potovali seveda nismo sami – z nami v korak so stopili Ivan Franke, Valentina Grošelj Kobe, Ivan Tavčar, dr. Aleš Ušeničnik ter Ive Šubic. V lični brošuri najdete tudi nekaj opisov iger iz časov naših babic ter prababic in seveda slovarček narečnih kulinaričnih izrazov.

slika1_34

Vodič so z grafikami, ki so nastale pod umetniškim očesom učiteljice Mihaele Žakelj Ogrin opremili sedmošolci: Vesna Mudri, Miha Rupar, Urban Dolenc, Karin Eržen, Tina Ržek, Oskar Prosen in Gašper Režen. Oblikovanje je prevzel Studio Grad iz Škofje Loke. V kolikor vas naš izdelek zanima, lahko kontaktirate OŠ Poljane.

slika1_35

Na tržnici se je predsednik ČD Blegoš Štefan Inglič spet izkazal. Že v času priprave naloge nam je nudil vso mogočo podporo, na tržnici pa smo ob njegovi dobri volji predstavili satnico s čebelami in matico, na posebnem stojalu pa so si lahko navzoči ogledali soslednje priprave in polnjenja satnic. Panje (last Štefana Ingliča), ki so nadomeščali stojnico, so ob Mihaelini pomoči poslikali osmošolci. Kuliso nam je posodilo Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane, nekaj rekvizitov je izdelal naš hišnik Filip Plestenjak, oblačila pa je izposodilo TD Žirovski vrh.

Obiskovalce so v Kranju pogostili kmetija Podmlačan (ajdova kaša s suhimi slivami), kmetija Andrejon (sir in kruh), kmetija Odam in Janez Šubic (zaseka), kmetija Pr’ Zamud (suho sadje, ajdov kruh, medenjaki) ter kmetija Pri Jakuc (med in medeni izdelki). Medene srčke smo učenci spekli tudi v domačih pečicah.

Ves naš trud in trud vseh ljudi dobre volje, ki so nam brezplačno priskočili na pomoč, nam je prinesel srebrno priznanje.

Moramo omeniti, da je bila Poljanska dolina na kranjski turistični tržnici odlično zastopana – poleg OŠ Poljane so svoje turistične izdelke predstavljali tudi učenci OŠ Žiri in učenci PŠ Sovodenj. Slednji so s svojo simpatično sproščenostjo poželi tri zlata priznanja, za kar jim iskreno čestitamo! S PŠ Sovodenj smo v »finalnem krogu« tekmovanja v poznavanju narečnih izrazov s področja kulinarike dobro tekmovali. Zasedli smo drugo mesto, PŠ Sovodenj pa seveda … prvo. Lahko smo resnično ponosni, koliko različnih idej je zbranih na takšnem majhnem koščku naše domovine.

S svojim programom nameravamo popestriti tudi (letos že okroglo – deseto po vrsti) čebelarsko pot, ki se bo zgodila v nedeljo, 2. junija.

Vabljeni v našo družbo!

Lea Potočnik, Patricija Raztresen, Aleks Počič Hren, Katja Krajnik, Luka Košir, Vesna Mudri, Brigita Ferlež, Tina Ržek in Jerca Šturm  Mentorici: Mateja Tušek in Ana Tušek

(Skupno 98 obiskov, današnjih obiskov 1)