V okviru Programa NEON smo v 4. razredu izvedli delavnice, kjer smo obravnavali spletno nasilje in tudi spolno nadlegovanje.
Starši četrtošolcev lahko o delavnicah svoje otroke povprašate, kaj so se naučili in z njimi ponovite strategije varnega obnašanja na spletu. 

Naučili smo se veliko novih stvari, učiteljice in izvajalke ugotavljamo, da večino otrok dostopa do interneta. Precej otrok ima tudi že lastni pametni telefon. Vprašanje je, ali so ob tem dobili tudi dovolj potrebnih in pomembnih informacij. Staršem poskušamo nuditi informacije, njihova naloga pa je, da se z otroki pogovarjajo. Zaenkrat opažamo, da smo na tem področju premalo aktivni in tako za varnost otrok ni dovolj dobro poskrbljeno.

Opravili smo tudi dve anketi, kjer ugotavljamo, da večina devet- oz. desetletnikov uporablja splet in več kot polovica ima svoj mobilni telefon.

Rezultati ankete: Anketi-NEON-4-razred_maj2022

Naj povzamemo vsebino dogajanja na delavnicah, na katerih se izvajalke z otroki ob ogledu posnetkov in ob igri vlog pogovarjamo, kako se varno in spoštljivo obnašati pri uporabi spleta in telefona.
Pri tem otroci aktivno sodelujejo s svojimi izkušnjami, ki so včasih žal že zelo bogate. Opažamo, da se četrtošolci na spletu obnašajo zelo naivno, so preveč zaupljivi, zato nujno potrebujejo nazoren prikaz, kaj vse se jim lahko zgodi in kako v takšnem primeru ravnati. Sodelujejo tudi s svojimi predlogi in idejami za reševanje nastale situacije. Opažamo, da večkrat ne vedo, kaj lahko v določeni potencialno nevarni situaciji naredijo in ne prepoznavajo teh situacij. Odrasli smo odgovorni, da jih o tem poučimo, jim predamo informacije in opremimo. Na delavnicah med drugim tudi poudarjamo, kako zelo pomembno je, da o neprijetni izkušnji povedo odrasli osebi, ki ji zaupajo in jo prosijo za pomoč.

Starši, spodbujamo vas, da svojega otroka naučite pravilne uporabe sodobnih elektronskih naprav in ustreznega obnašanja na spletu.

 

Polona Zupan

 

 

(Skupno 115 obiskov, današnjih obiskov 1)