V ponedeljek, 25. 4. 2022, in torek, 26. 4. 2022, smo učenci od 2. do 9. razreda šli na ogled arheološkega najdišča v Poljanah. Tam nam je naša vodnica, arheologinja Mija Ogrin, povedala zanimivosti o cerkvi sv. Martina.
Cerkev je bila najmogočnejša od vseh poljanskih in ena najlepših baročnih umetnin v Sloveniji. Graditi so jo začeli leta 1710 po načrtih domačega arhitekta Matije Mačka iz Žabje vasi pri Poljanah. Cerkev je svojemu namenu služila vse do 2. svetovne vojne, ko so Nemci izgnali župnika Mateja Tavčarja, župnišče in cerkev pa spremenili v postojanko nemških žandarjev. Leta 1944 so partizani najprej požgali župnišče, nato pa minirali še cerkev. Po koncu vojne so se začela prizadevanja za obnovo cerkve. Kljub vsem naporom, da cerkev obnovijo, so jo  leta 1954 po nalogu tedanjih oblasti porušili.
Po razlagi smo si ogledali ostanke še od blizu. Spustili smo se tudi v kripto. Zdelo se mi je zelo zanimivo, da je tako mogočna cerkev nekoč stala prav v Poljanah. Najbolj zanimivo pa je to, da so cerkev obnavljali v različnih časovnih obdobjih zgodovine – in to se vidi še danes. Najstarejši odkriti temelji so iz obdobja gotike, vidijo pa se tudi sledi še starejše romanske cerkve iz 11. stoletja. Okrog baročne in gotske cerkve so bili odkriti tudi skeletni grobovi.

Sara Robba, 9. b

 

(Skupno 268 obiskov, današnjih obiskov 1)