Livške Ravne nad Kobaridom

 

PRVI DAN – torek, 19. april

Osmošolci smo se zjutraj, ob 8.20, odpeljali izpred šole proti Kobaridu. Približno dve uri je trajalo, da smo prispeli do CŠOD-ja v Livških Ravnah. Najprej smo se razdelili po sobah, razpakirali svoje stvari in prestlali postelje. Nato smo se zbrali v jedilnici, kjer so nas seznanili s pravili doma in požarnim redom. Sledilo je kosilo, nato pa nekaj prostega časa, ki smo ga izkoristili z igranjem ping-ponga in družabnih iger.

Sledile so dejavnosti po razredih. 8. a razred se je učil osnov oživljanja in prve pomoči, 8. b pa streljanja z lokom; najprej dekleta, nato še fantje. Obojim je šlo odlično, nekateri so se izkazali za prave talente.

Po večerji smo se odpravili do razgledne točke na Kuku in med potjo izvedeli marsikaj zanimivega o teh krajih in ljudeh. Ko smo se vrnili, smo ob zvokih kitare prepevali pesmi, naučili smo se celo ene v narečju Beneških Slovencev.

Filip Kržišnik

 

DRUGI DAN – sreda, 20. april

Zbudili smo se v hladno jutro, ponoči je celo rahlo snežilo. Učitelji so nas prišli zbudit že ob 7.00. Imeli smo eno uro časa, da smo se pripravili na dan in pospravili sobe. Sledil je zajtrk, ki je bil res odličen. Nato smo se odpravili na pohod. Šli smo po krožni poti okoli hribovja Kolovrata vse do Italije. Na tej poti smo si ogledali rove iz prve svetovne vojne. Med potjo smo opazovali pobeljene vrhove Kanina, Matajurja in Kuka. Po pohodu smo imeli krajši premor, kasneje smo pojedli kosilo.

Ko smo si odpočili od obilnega kosila, so učenci 8. a odšli na igrišče, kjer so streljali z lokom in se igrali z žogo, 8. b pa se je učil osnov prve pomoči in oživljanja. Sledila je večerja, pri kateri smo končno dočakali sladico – sladoled. Nato je prišlo na vrsto izdelovanje amuletov, na katerih smo upodabljali krivopete – dobre vile, ki pomagajo ljudem pri reševanju njihovih vsakodnevnih preprek. Med umetniškim ustvarjanjem je vsako omizje izbralo svojo pesem, tako da smo uživali ob poslušanju tako narodnozabavne kot pop glasbe. Sledile so športne aktivnosti, nato pa zaslužen počitek.

Eva Mrak in Domen Dolenc

 

TRETJI DAN – četrtek, 21. april

Jutro se je začelo zelo aktivno, saj smo morali po bujenju pospraviti sobe in spakirati kovčke. Ko so nam učitelji dali zeleno luč glede urejenosti sob, smo se odpravili na zajtrk. Po zajtrku so podelili priznanje za sobo, ki je bila najbolje pospravljena in v kateri je bil najbolj upoštevan nočni mir po 22. uri.

Poslovili smo se od učiteljev v CŠOD, nato pa nas je avtobus odpeljal proti Kobaridu, kjer nas je najprej čakala naravoslovna učna pot Kobariško blato. Na tej poti smo spoznali marsikaj zanimivega o flori in favni Severne Primorske. Sledil je ogled ribogojnice, kjer so nam pojasnili, kako skrbijo za ohranjanje avtohtone vrste – Soške postrvi – ribe smo si v ribogojnici lahko tudi pobliže ogledali. Po koncu smo utrujeni in polni novih vtisov sedli na avtobus, ki nas je odpeljal nazaj proti Poljanam.

 

(Skupno 769 obiskov, današnjih obiskov 1)