Maja Bonča, učenka 3. b, je na natečaju To sem jaz, ki poteka v organizaciji OŠ Ane Gale iz Sevnice, za svojo pesem Danes zidam hišico prejela priznanje in nagrado Anica.

Na natečaju je sodelovalo 184 ustvarjalnih del, od tega skoraj polovica literarnih. Otroci so poustvarjali pesem Dušana Velkaverha Pustite nam ta svet. Nagrada Anica je unikaten izdelek učencev OŠ Ane Gale, s katero prireditelji ohranjajo spomin na svojo ustanoviteljico. Letos je bilo v literarni in likovni kategoriji skupaj podeljenih sedem nagrad. Veseli smo, da sta dve od njih s pošto pripotovali tudi v našo hišico – ena v šolo, ena pa v vrtčevsko skupino Sovice.

 

DANES ZIDAM HIŠICO

Danes zidam hišico
za mojo drobno željico.
Največja radost zame bo,
če stala vedno bo trdno.

Stena bo iz domišljije,
skozi okna mir se zlije,
streho pesem naj pokrije,
vrt pa v igro se zavije.

In po stenah barvam sanje: 
modro znanje, zlato zdravje,
rumeno toplino, zeleno bližino,
rožnato upanje … srečno družino.

Hišica moja je hiška iz raja,
zame in zate za vedno obstaja.
Vanjo polagam za danes, za včeraj,
za jutri, za zmeraj:
igrivost, resnico, mir in pravico,
žar … in kak dar.

Naj se vidi, naj se zdaj ve,
da tu je kot iz pravljice.
Nad vrata še napis naj gre:
»TULE ŽIVI … MOJE SRCE.«

 

Zahtevano obrazložitev Majine pesmi je napisala njena mentorica Mateja Tušek:

Vsak otrok je zase svet. Ko so mlajši in manjši, najprej dodobra spoznajo lasten dom, v katerem si najbolj od vsega želijo biti ljubljeni in sprejeti.
S svojo neskončno domišljijo gradijo čudovite hišice, v katerih so lahko takšni, kakršni otroci so: igrivi, iskreni, polni talentov in darov. Ti se lahko uresničijo predvsem takrat, ko jim odrasli nudimo varno okolje, kjer imata osrednjo vlogo mir in spoštovanje. Ti dve vrednoti predstavljata trdne temelje, na katerih se gradijo srčne hišice, ki s svojo pisano paleto barv in občutij puščajo vrata odprta za različna sanjarjenja, ki otrokom dajejo upanje, da bodo tudi tedaj, ko bodo svoje male hišice že zdavnaj prerasli, v sebi še vedno nosili iste pisane sanje. S to razliko, da jih bodo imeli moč in pogum tudi uresničiti in s tem spreminjati svet. Na boljše. 

 

 

(Skupno 166 obiskov, današnjih obiskov 1)