Ponedeljek, 14. 3. 2022

Kako zveni poljansko narečje? Kdo so znameniti Poljanci? Kaj je gledališče? Kako poznamo Narodno galerijo? Kdo je Jože Plečnik?
To in še več so naši učenci izvedeli na kulturnem dnevu, v okviru katerega so si ogledali gledališko igro Medrug Polanci in kreativno ustvarjali na različnih področjih – učenci šestih razredov so se virtualno sprehodili po Narodni galeriji in reševali Megakviz, sedmošolci so poustvarjali dela Iveta Šubica, osmošolci pa so spoznali življenje in delo Jožeta Plečnika ter skicirali njegovo arhitekturo.
Dan je bil nabit z ustvarjalno energijo in gledališko vnemo, tako da so nastali zanimivi izdelki ter seveda nepozabni vtisi, ki nam bodo dajali zalet za še več ustvarjanja.

“Medrug Polanci” ustvarjamo naprej!

Barbara Levstek

 

*******************************************************

 

Kako so naši šolarji doživeli predstavo Medrug Polanci

Predstava za razumevanje ni najlažja. Ogledali so si jo namreč učenci od 6. do 8. razreda, razumevanje je bilo odvisno tudi od starosti učencev. Nekateri so jo dobro razumeli, nekateri malo manj. Učencem je bilo všeč narečje, čeprav kakšnih starih besed poljanskega govora niso poznali.
V spominu pa jim je ostalo marsikaj: smešni odlomki, zanimivi pogovori med umetniki, lepe slike, kiparjenje – predvsem del, ko je umetnik Metod liku podaljšal nos. Pritegnil jih je tudi lik Ivana Tavčarja, saj ga je upodobil naš učitelj Uroš Čadež. Zelo velik pečat pa je pustilo lepo petje, predvsem interpretacija Jerneje Bonča.
Tudi kaj novega in zanimivega so izvedeli, npr. da so poljanski umetniki veliko potovali, celo do Pariza in daljne Kitajske, da so slikarske pripomočke kupovali v tujini, da je bil Ivan Tavčar politik, da sta se Ivan Tavčar in Janez Šubic v mladosti stepla …
Od igralcev, ki so bili najbolj prepričljivi, so učenci izpostavili našega učitelja Uroša Čadeža, ki je upodobil lik Ivana Tavčarja, Andreja Šubica v vlogi Iveta Šubica, Petra Cankarja, ki je igral kiparja Metoda, Tineta Šubica v vlogi mladega Andreja Šubica. Vse pa je navdušila Jerneja Bonča, ki je s svojo vlogo Maje Šubic in s prelepim glasom požela veliko pohval in občudovanja.

Kaj otroci menijo o gledališču in igralskem poklicu

V gledališče se večina učencev ne odpravi prav pogosto, največkrat si dramska dela ogledajo v okviru šole. Kar nekaj si jih želi, da bi v gledališče šli večkrat, saj radi opazujejo igralce, ki se prelevijo v druge osebe.
Veliko otrok ima že izkušnje z nastopanjem na šolskih prireditvah, na dogodkih in predstavah v domačem kraju, ob miklavževanju, s petjem v zboru, glasbenimi in plesnimi nastopi …
Razmišljali so tudi o igralskem poklicu, o njegovih dobrih in slabih plateh ter o tem, ali igralec lahko postane vsak. Poklic igralca se mladim zdi zelo zahteve, a tudi zabaven. Veliko je vaj in učenja na pamet. Se pa igralci vedno učijo novih stvari, se zabavajo, družijo, potujejo.
In katere so po mnenju učencev “slabše” plati igralskega poklica? Igralci morajo premagati tremo, ne smejo delati napak, nimajo zasebnosti.
Katere osebnostne lastnosti imajo ljudje, ki se odločijo za igralski poklic?
Igralec ne more biti vsak. To je sicer zanimiv, a naporen poklic, za katerega potrebuješ veliko talenta, veselja, energije, razigranosti in poguma. Igralci morajo imeti zelo dober spomin, močan glas in posluh. Pomembno je, da se vživijo v svoje vloge, saj s tem oživijo druge ljudi. Za to pa je potrebne veliko zagnanosti in ustvarjalnosti. Igralci verjamejo v tisto, kar počnejo, zato so pravi umetniki.

 

Ustvarjalno ozračje v 6. in 7. razredu

 

Poustvarjanje del Iveta Šubica v 7. b

Arhitektura Jožeta Plečnika v 8. b

       

                         Ajda Ficko                                                                            David Kokelj

 

         

                                     Eva Stržinar                                                                               Blaž Jurčič

(Skupno 205 obiskov, današnjih obiskov 1)