V torek, 12. 10. 2021, smo v 8. a razredu imeli naravoslovni dan, ki ga je vodila gospa Katarina.
Prvi dve šolski uri nam je gospa Katarina pripovedovala o različnih prehranskih navadah ljudi po svetu – da so žuželke zelo dobre za nas, saj vsebujejo veliko beljakovin, da v Ameriki jejo morske prašičke itd. Povedala nam je tudi ,da bomo mogoče daleč v prihodnosti tudi v Evropi, tako kot so v srednjem veku že kmetje, kadar niso imeli druge hrane, tudi mi spet jedli žuželke. Na primerih nam je predstavila tudi aditive (dodatke) v prehrani.
V zadnjih treh šolskih urah pa smo izvajali poskuse v zvezi z vonjem in okusom.
Pri prvem poskusu smo dobili vodo, v kateri je bilo nekaj zmešano (sol, sladkor, ipd.), mi pa smo morali ugotoviti, ali je bila voda slana, sladka, grenka, kisla, umami ali pa brez okusa. Voda ni imela nobenega vonja, lahko pa je bila obarvana.
Naravoslovni dan smo zaključili z drugim poskusom, pri katerem pa smo bili razdeljeni v skupine, kjer smo skupaj ugotavljali, kakšen vonj (po čem) ima vata v epruveti. Lahko je bil vonj česar koli, npr. marelice, rožmarina, jelke, mete, klinčkov.

Eva Mrak, 8. a

Ko smo prišli v razred, nas je pozdravil predavatelj Miha. Prvi dve šolski uri smo se pogovarjali o zdravi prehrani, dodatkih v prehrani in hrani po svetu. Skoraj vsem v razredu se je hrana iz drugih držav zdela čudna.
Po šolski malici smo 3., 4. in 5. uro preskušali naša čutila. Najprej smo okušali različne snovi, zatem pa še vohali. Ker nam je na koncu ostalo še malo časa, smo ga porabili za bralne minute. Vsem je bil ta dan zelo všeč.

Filip Kržišnik, 8. b

 

 

(Skupno 152 obiskov, današnjih obiskov 1)