V torek, 5. oktobra, smo se četrtošolci odpravili na Gorenjsko. Ob 7. 30 smo se z avtobusom odpeljali proti Planici. Ker je močno deževalo, si nismo mogli ogledati izvira Save Dolinke – Zelencev, smo se pa zato več časa zadržali v Nordijskem centru v Planici. Tam smo imeli prvi postanek za malico, potem pa nam je vodič razkazal center, s steklene terase smo si ogledali tudi vse skakalnice in tudi velikanko. Imeli smo tudi to srečo, da smo si lahko ogledali, kako skakalci kljub dežju pridno trenirajo za prihajajočo sezono smučarskih skokov.
Kasneje smo odšli v muzej, kjer je zbrana dediščina slovenskega nordijskega smučanja. Tam smo si ogledali smučarsko opremo, izvedeli smo, kdo so bile pomembne osebe, ki so postavile svetovne rekorde v dolžini skokov, na koncu pa je sledila še simulacija smučarskih skokov. Vsi učenci so lahko sedli na zaletno mesto, skočili in tekmovali, kdo bi na pravi skakalnici skočil najdlje. Moramo se pohvaliti tudi s tem, da smo videli in občutili tudi sneg – imajo ga v kleti Nordijskega centra, kjer smučarski tekači pridno trenirajo skozi celo leto.
Pot nas je nato vodila do Mojstrane, kjer smo obiskali Planinski muzej. V muzeju smo izvedeli veliko zanimivega o planinstvu, slovenskih gorah, rastlinah, ki tam rastejo, in o živalih, ki jih lahko opazimo v visokogorju. Spoznali smo komplet za samovarovanje, poslušali smo gamse in svizce ter preživeli pravo nevihto v zavetju lesene koče. Za konec smo v skupinah premagovali različno zahtevne planinske poti, ki so nas vodile do izbranega hriba ali gore ter za nagrado dobili magnet s planinskimi junaki.
V šolo smo se vrnili polni lepih vtisov, ki smo jih kljub deževnim kapljam zbrali mnogo.

Prepričajte se ob ogledu fotografij!

Petra Šuštaršič

 

(Skupno 126 obiskov, današnjih obiskov 1)