Naša Slovenija je res čudovita dežela in lahko smo ponosni, da živimo v Sloveniji. Biti pravi Slovenec pa ni tako preprosto. Najprej moraš zlesti na Triglav. Potem moraš ob nedeljah jesti govejo juho in pražen krompir. Po duši si navdušen navijač naših športnikov in tudi sam si pripravljen na trening. Jutri boš začel zdravo živeti in na pamet boš znal našteti tudi tiste slovenske praznike, ki niso dela prosti dnevi. Še in še lahko naštevam, pa raje ne bom, ker je seznam obveznih nalog predolg.

A kljub temu smo petošolci zavedno in ponosno na seznam dodali še obisk Postojnske jame in Predjamskega gradu. To je res treba doživeti, saj samo doživetje za šalo odpihne vse dvome v upravičenost dodajanja novih simbolov slovenstva.

Pred ogledom jame smo se s kraškim svetom pobližje spoznali na razstavi Expo jama kras. To je največja razstava o krasu in Postojnski jami na svetu, ki na sodoben in interaktiven način prikaže nastajanje podzemnih kraških pojavov in razkrije zgodovino jame. Vsekakor vredno ogleda.

Postojnska jama je najbolj atraktivna jama na svetu z veličastnimi kapniškimi skulpturami in pestrim živalskim svetom. V podzemnih vodah plavajo čisto pravi zmajevi mladički. In mi smo jih videli v živo! So največja poznana jamska žival na svetu. Podzemni vlakec te popelje v raj, ki so ga skozi milijone let oblikovale drobne kapljice. Kapniki različnih barv, oblik in velikosti, kapniške zavese, dvorana polna špagetov, ponvice, podobe živali, briljant v kapniški obliki … Čarobno, nepozabno.

Le nekaj kilometrov od Postojnske jame kraški svet ponuja nepozabno doživetje v pravljičnem svetu vitezov – Predjamski grad. V 123 m visoki navpični steni je vklesan že več kot 800 let star neosvojljiv srednjeveški čudež. Za največjim jamskim gradom na svetu je preplet skrivnih rovov, od koder je na roparske pohode odhajal vitez Erazem Predjamski. Največji jamski grad na svetu je vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov. Tako poseben in edinstven je, da se uvršča v deseterico najbolj fascinantnih gradov na svetu.

Za nami je nepozabno doživetje in s ponosom smo sebi naredili dve kljukici na seznamu stvari, ki jih mora opraviti vsak pravi Slovenec.

Mirjam Rožič Pfajfar

 

(Skupno 147 obiskov, današnjih obiskov 1)