Kako sta ta dan doživela Benjamin in Julija? Preberite.

V torek, 5. oktobra, smo imeli kulturni dan. Odpravili smo se na Štajersko v Celje. Ogledat smo si šli Pokrajinski muzej ter Celjski grad. Najprej smo se z avtobusom peljali dve uri. Ko smo prišli, smo pojedli malico.
Po malici smo si šli ogledat muzej. Tam so mi bili najbolj všeč mostički, po katerih smo se sprehajali. Vodička nam je povedala, da je bila neka kraljica zelo grda ter da je imela vrhnje zobe naprej za 90°. To se je vsem zdelo zelo smešno.
Po ogledu muzeja smo si ogledali še grad. Šli smo tudi v mučilnico. Vodička nam je povedala, da naj bi bil v prihodnosti od gradu do cerkvice, ki je bila zgrajena na sosednjem hribu,  viseči most, dolg 500 metrov. Na koncu pa smo si šli ogledat še Henrikov stolp, visok 24 metrov. Po ogledu gradu smo še drugič pomalicali ter odšli domov.

Benjamin Treven, 8. b

 

V torek , 5. oktobra 2021, smo imeli kulturni in naravoslovni dan. Odpravili smo se na Štajersko, natančneje v Celje.
Najprej smo si ogledali Pokrajinski muzej Celje, kjer so nam predstavili Celje kot mesto, nato pa so nas popeljali skozi muzej. Tam so nam predstavili družinsko drevo Celjskih grofov, njihove največje dosežke, grbe in njihove gradove. Videli smo tudi veliko orožja, njihove pečate in nekaj listin. Ogledali smo si še lobanje nekaj Celjskih grofov, njihovih žena in otrok. Predstavili so nam Celje v rimskih časih, ki je imelo mesto pod mestom, videli smo nekaj mozaikov, kipov, skodel in staro rimsko cesto.
Sledila je malica. Po malici smo se z avtobusom odpravili še na Celjski grad, kjer smo najprej odšli na »teraso«, od koder se vidi mesto Celje. Tam nam je gospa vodička povedala, da anekdota pravi, da je neki grof dal narediti most iz človeške kože in kosti čez reko Savinjo, kjer so namesto mučenja morali obtoženci skakati s tega mostu. Kasneje smo si ogledali še nekaj mučilnih naprav. Nato pa smo se odpravili nazaj proti Poljanam.

Julija Strel, 8. a

 

(Skupno 309 obiskov, današnjih obiskov 1)