V petek, 7. decembra 2012, je v ljubljanskem Koloseju potekalo srečanje Unesco šol, ki ga je tudi tokrat organizirala OŠ Jožeta Moškriča iz Ljubljane.

Osrednja tema srečanja je bila MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE – PODAJMO SI ROKO, slišali pa smo tudi zanimivo misel neznanega avtorja:

»Česar danes ne bomo spremenili mi, bo jutri spremenilo nas.«

 

Unesco šole Slovenije so nam pripravile raznolik program, kjer smo si ogledali pevske, plesne, lutkovne in improvizirane gledališke nastope, med katerimi pa so podelili tudi Unesco certifikate novim UNESCO ASPnet šolam in vrtcem po Sloveniji, med katerimi je bila seveda tudi Osnovna šola Poljane.

Vsi udeleženci smo dobili simbolična darilca s simbolom odprte dlani, nagovorila pa nas je tudi direktorica Urada za Unesco, gospa Marjutka Hafner, ki je še posebej poudarila pomen poznavanja in upoštevanja človekovih pa tudi otrokovih pravic v današnjem času. Po končanem programu nas je čakala še pogostitev in druženje z vrstniki iz drugih slovenskih Unesco šol.

Teja Podgrajšek, koordinatorica za Unesco

 

Kaj mi pomenijo človekove pravice?

Človekove pravice so zelo pomembne, ampak se včasih tega sploh ne zavedamo. Največkrat so kršene pravice pravica do izobrazbe, pravica do prostega časa in  pravica do igre. Ne govorim le za Slovenijo, ampak za vse države. V arabskem svetu otroke odpeljejo v tovarne, kjer morajo plesti preproge ali kaj podobnega in nimajo pravice do prostega časa in do igre z vrstniki. S pravico do izobrazbe pa je lahko tudi takole: ljudje nimajo denarja za zvezke oziroma šolske potrebščine, zato ne morejo hoditi v šolo. Menim pa, da bi morale tudi živali imeti svoje pravice, ker so jim velikokrat kršene. 

Patricija Raztresen, 7. a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)