Poljanska dolina se je prebudila v krasno toplo sončno jutro, ko smo se mi,  8. a in 8. b, odpravili v Celje na ogled kulturnih znamenitosti. Da smo se izognili jutranji gneči, nas je pot vodila preko Kamnika po stari vijugasti cesti.
Nekaj čez deveto uro smo prispeli v Rimsko nekropolo. Tukaj je bil čas za prvo osvežitev in ogled starih rimskih grobnic. Vodja nekropole nam razloži, da so bogati imeli velike grobnice, tisti z manj denarja pa manjše in enostavnejše, kar se je lahko tudi očitno videlo. Po ogledu smo se z avtobusom odpravili naprej do Celjskega gradu. Sledil je zelo zanimiv ogled, kjer so nekoč živeli celjski grofje. Velikost gradu nas je kar presenetila, najbolj zanimiv pa je bil stolp, v katerem so še ohranjene naprave za mučenje ljudi. Sledila je malica in še ogled celjskega muzeja. Zelo lepo imajo ohranjene lobanje vladarjev, ki so vladali na celjskem gradu. Veliko je tudi njihovih listin, slik in nekaj oklepov. Pod muzejem pa smo videli tudi staro rimsko cesto.
Iz hladne muzejske kleti smo prišli na vroče sonce, ki je močno pripekalo in ogrevalo ozračje preko 30 °C. Posedli smo se v ohlajen avtobus in se odpeljali proti domu.

Miha Dolenc, 8. a (tudi avtor fotografij)

 

(Skupno 103 obiskov, današnjih obiskov 1)