Časoris, zavod za informiranje in izobraževanje, je prvi spletni časopis za otroke, ki na otrokom primeren način sporoča raznovrstne novice in predstavlja raznolike teme, ki so zanimive tudi za starše in učitelje. Učenke šolskega novinarstva so ga pridno prebirale in se odzivale na članke.

Aprila so se učenke in učenci izbirnih premetov šolsko novinarstvo, gledališki klub in francoščina udeležili delavnice o lažnih novicah, ki jo je vodila urednica Časorisa, dr. Sonja Merljak Zdovc. Čeprav smo se srečali na daljavo, so se otroci seznanili s tem, kaj so lažne novice, ter predvsem z nasveti, kako jih prepoznati in preveriti vire. Zamislili so se tudi ob tem, kaj vse lahko povzročimo, če lažne novice brez premisleka delimo naprej.
Šolske novinarke so na podlagi te delavnice sodelovale tudi na Časorisovem natečaju za najboljši video KAJ SO LAŽNE NOVICE? Posnele so nekaj zanimivih videoposnetkov, v katerih so razmišljale, kako bi mladim predstavile nevarnosti, ki nanje prežijo, če delijo nepreverjene novice. V današnjem svetu je to zelo aktualna tema!

Na natečaju so se dekleta zelo dobro odrezala. Tadeja Omejc iz 8. a si je prislužila 2. mesto, Tara Kos iz 7. a je dosegla 3. mesto, Mina Frlan iz 9. b pa je pritegnila žirijo in zaslužila posebno pohvalo.

 

Oglejte si posnetke zaslona treh najboljših videoposnetkov.


Tadeja Omejc

 

Tara Kos

 

   

Mina Frlan

(Skupno 95 obiskov, današnjih obiskov 1)