Devetošolci so na kulturnem dnevu spoznavali t. i. marginalne družbene skupine – ljudi, ki jih večinska družba odriva na rob, jih ne razume in ima o njih polno predsodkov. 

Najprej so si ogledali slovenski film Šanghaj, ki prikazuje življenje treh generacij Romov v 2. polovici prejšnjega stoletja. Tema tega filma pa ni samo to – gre tudi za sprejemanje drugačnosti, strpnost, družinske odnose, vlogo žensk, kriminal, odvisnost. 
Film je bil iztočnica za spoznavanje skupin ljudi, ki pogosto niso povsem enakopravno sprejete v družbo: Romov, brezposelnih, brezdomcev, invalidov, revnih, tujcev, starejših, duševnih bolnikov in odvisnikov. Prav tako so devetošolci razmišljali o vzrokih za težave, ki jih imajo posamezne skupine, o posledicah in o pomoči. Seznanili so se s številnimi predsodki in stereotipi in ugotavljali, ali so upravičeni.

Upamo, da je kulturni dan vsaj malo prispeval k razbijanju predsodkov in večji strpnosti do drugačnih.

* (Vir naslovne slike: Wikipedija)

**************************************

 

Naše novinarke Tara, Julija, Lara, Tadeja, Ema, Iris, Manca, Zoja, Špela in Loti so nekaj devetošolcev  vprašale o filmu, različnih družbenih skupinah, predsodkih, pomoči in o njihovem odnosu do vsega, o čemer je bilo govora na kulturnem dnevu.

V filmu Šanghaj so mi bili nekateri deli všeč, drugi pa ne toliko. Smo pa zelo spoznali Rome in njihov način življenja. Ko imaš veliko denarja in ti je to odvzeto, šele ugotoviš, kaj je zares pomembno. Iz filma sem se naučila, da se splača živeti pošteno in ne goljufati, ker se to prej ali slej odkrije.
(Barbara Kržišnik)

Film je bil kar v redu, ker prikazuje življenje, ki ga mi ne poznamo. Njegovo sporočilo je, da je prav, da spoznamo življenje tistih, ki so drugačni od nas ter da moramo sprejeti vse ljudi, ne glede na vse.
(Jakob Pisk)

Film Šanghaj se mi je zdel dober, zanimivo dogajanje. Mnogih stvari o Romih prej nisem vedel in nanje gledam drugače. Tudi prej nisem imel slabega mnenja o njih.
(David Dolenec)

Spoznala sem, da je o različnih marginalnih družbenih skupinah veliko več predsodkov, kot sem si mislila. Sem pa razočarana, živcira me, da imajo ljudje še vedno o ljudeh, ki so drugačni, številne predsodke. Tudi odnos celotne družbe do njih se mi zdi nepravičen.
(Mina Frlan)

                         

 

**************************************

Tema današnjega kulturnega dne so bile družbene skupine, ki so vedno bolj na robu družbe.
Film mi je bil všeč, ker je bil slovenski in ker je še na malo drugačen način predstavil življenje Romov. Na plakatu sem imel temo brezdomcev, ki je bila precej bolj zanimiva, kot sem sprva mislil. Na kulturnem dnevu sem malo bolj podrobno izvedel, kakšno je bilo življenje v Federativni republiki Jugoslaviji. Brezdomcem bi pomagal tako, da bi kupil njihovo revijo Kralji ulice, invalidom pa tako, da bi dal denar kakšni organizaciji, ki jim pomaga.
(David Omejc)

                            

**************************************

Pogovarjali smo se o sprejemanju različnih ljudi z različnimi sposobnostmi in iz različnih kultur. Film Šanghaj mi po eni strani ni bil všeč, ker je bil na trenutke dolgočasen, všeč pa mi je bil, ker sem izvedel nekaj novega o romski kulturi. Spoznal sem romski jezik.
Na plakatu sem predstavil invalide. Pomagal bi jim tako, da bi jim organiziral kamp, v katerem bi se spoznali, kjer bi bili vsi enaki. Brezposelnim pa bi pomagal dobiti službo, za brezdomce pa bi prispeval nekaj denarja.
(Ožbej Krek)

                

 

                 

 

**************************************

Film Šanghaj se mi je zdel zelo zanimiv in poučen, zmotilo me pa je, ker je bil jezik polomljen, saj ni bil v slovenščini.
Na kulturnem dnevu smo se dotaknili tem in družbenih skupin, o katerih sicer ne govorimo veliko, in sicer o Romih, brezposelnih, tujcih, revnih, invalidih …
Na plakatu sem predstavil problem revščine.
(Tilen Mrak)

                  

 

**************************************

Film je bil zelo zanimiv, všeč mi je bil, ker je bilo vse lepo prikazano.
Tema današnjega kulturnega dneva so bili ljudje, ki niso sprejeti med druge. Eno od teh skupin sem predstavila na plakatu, in sicer tujce.
(Zala Peternel)

                

 

**************************************

Film Šanghaj mi je bil všeč in poučen. Govoril je o tudi o fantu, ki zaradi stiske in težav v družini ni mogel v šolo, ki si jo je izbral, zato je postal odvisnik.
Odvisnost je velik problem, a je to še vedno premalo poudarjeno, ljudje se tega sramujejo. Najbolj so v teh časih pogoste zasvojenost s telefonom in računalnikom, odvisnost od alkohola, mamil itd.
(Blaž Oblak)

               

 

**************************************

Nekateri starejši težko živijo, so sami, drugje pa živijo skupaj s svojimi otroki in vnuki. Tudi pri nas je tako in se dobro razumemo.
(Adriano Markelj)

             

 

**************************************

Vse fotografije s kulturnega dne, tudi skupinsko delo in predstavitve, si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Fotografi: Ema Ržek, Lena Grebenc, Patrik Dolinar, Tine Debeljak

 

(Skupno 501 obiskov, današnjih obiskov 1)