V okviru Programa NEON smo v 4. razredu matične in podružnične šole izvedli delavnice, kjer smo obravnavali spletno nasilje in tudi spolno nadlegovanje.

Starši četrtošolcev lahko o delavnicah svoje otroke povprašate, kaj so se naučili, in z njimi ponovite strategije varnega obnašanja na spletu.

Naučili smo se veliko novih stvari, učiteljice in izvajalke ugotavljamo, da večina otrok dostopa do interneta. Na naše presenečenje ima precej otrok tudi že lasten pametni telefon. Lahko se vprašamo, ali so dobili tudi vsa potrebna navodila. Smo jih naučili varno uporabljati telefon? Starše poskušamo opremljati z informacijami, njihova naloga pa je, da se z otroki pogovarjajo. Opažamo, da velik del staršev na tem področju naredi premalo in tako za varnost njihovih otrok ni dovolj poskrbljeno.

Opravili smo tudi dve anketi, v katerih ugotavljamo, da večina deset- oz. enajstletnikov uporablja splet in več kot polovica ima svoj mobilni telefon.

Oglejte si  REZULTATE ANKETE Anketa o rabi spleta

Vir: safe.si

Naj povzamemo vsebino dogajanja na delavnicah, na katerih se izvajalke z otroki ob ogledu posnetkov in ob igri vlog pogovarjamo, kako se varno in spoštljivo obnašati pri uporabi spleta in telefona.

Pri tem otroci aktivno sodelujejo s svojimi izkušnjami, ki so včasih zelo bogate, na žalost pogosto v negativnem smislu. Opažamo, da se desetletniki na spletu obnašajo zelo naivno, so preveč zaupljivi, zato nujno potrebujejo nazoren prikaz, kaj vse se jim lahko zgodi in kako v takšnem primeru ravnati. Sodelujejo tudi s svojimi predlogi in idejami za reševanje nastale situacije, vendar njihovi zamisli navadno ne rešujejo problemov. Enostavno ne vedo, kaj lahko v določeni potencialno nevarni situaciji naredijo in ne prepoznavajo teh situacij. Skozi delavnice jih opremimo z informacijami, kako lahko ravnajo. Odrasli smo odgovorni, da jih o tem poučimo, jim predamo informacije in opremimo. Na delavnicah med drugim tudi poudarjamo, kako zelo pomembno je, da o neprijetni izkušnji povedo odrasli osebi, ki ji zaupajo in jo prosijo za pomoč.

Starši! Še preden vaš otrok začne uporabljati sodobne elektronske naprave in dostopati do spleta, ga naučite varne uporabe, hkrati pa mu predstavite tako koristi kot nevarnosti interneta.

  • Vir prikazne slike: otroci.e-ucenje.com
(Skupno 157 obiskov, današnjih obiskov 1)